روانشناسی

افکار منفی و مخرب

افکار منفی و مخرب - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

این حقیقت را باید پذیرفت که افکار منفی و مخرب، توان و نیروی جسمی و روانی شخص را از بين می­برد و او را به­ ضعف و سُستی می‌کشاند؛ زیرا روند شکل­‌گیری و گسترش افکار منفی در ذهن بسیار سریع و شتابان است. کافی ا­ست در برابر اولین فکر منفی و مخرب که به­ ذهن وارد می­شود، از خود ضعف نشان داده، و عقب­ نشینی کنیم؛ ناگهان افکار منفی و مخرب و  بد و بي سروته، مثل سواران غارتگر و متجاوز مغول هجوم آورده و در چشم بهم زدنی همـه­ انديشه‌هاي مثبت را قلـع و قمـع مي­كنند.

افکار منفی و مخرب و خاطرات بد و تلخ همانند موجودات زنده‌ای هستند که برای حفظ بقاي خود دست به ­هرکاری ­مي­زنند. هم­چنین آدم‌هاي منفي­‌گرا هر رويدادي را از زاويه­ بد مي­نگرند و باور دارند که همه چیز ناگوار و زشت است. انديشه و نگرش­ ما، هویت­‌مان را شکل می­دهد. اگر همیشه و در هر موقعیتی فقط زشتي­‌ها را ببينيم  و به ­دنيا بد نگاه کنیم، يعني موتور مولد كارخانه­­ ذهن­مان، افکار منفی و مخرب ا­ست. باید افکار خود را منظم­ کنیم و نقش فعالي در انضباط فکري خویش بر عهده بگیريم یعنی افکار منفی و مخرب را مدیریت کنیم. ذهن ما یک كليد خودکار است؛ وقتی به ­چیزی علاقه ­داريم ناخودآگاه درباره­ آن فکر می­کنيم؛ پس زمانی­ که با یک فکر منفی سروكله­ می­زنیم، بايد آن ­را با فکری­ لذت بخش­تر، عوض ­کنیم.

با یک الگوی تفکر مثبت­ فرصت‌هاي بهتر و بیش­تری پيش­رو خواهیم داشت

ولی افکارمثبت، سازنده و نیروبخش بوده، نشاط، شادمانی و امید می‌بخشند. مثبت‌­بینی را نباید با زود­باوری اشتباه کرد. افراد مثبت‌بین توان خود را برای دیدن زمینه‌­های مثبت به­‌کار می­برند و اجازه نمی­دهند مثبت­‌بینی آن­ها زمینه‌ای برای از دست­ دادن حقوق­‌شان باشد. افکار مثبت قابلیت گسترش دارند. گرچه برای کسی که در چرخه­ افکار منفی و مخرب­ گرفتار شده است، دست­یابی به­ افکار مثبت به ­زحمت و تلاش زیادی احتیاج دارد. به ­­عبارت دیگر کسي که عادت کرده همواره نیمه­ خالی لیوان را ببیند، باید مدتی تمرین کند تا افکار مثبت خود را تقویت کرده و آن­ها را پرورش دهد.

بيش­تر اشخاص به ­تفکرمثبت اعتقاد ­دارند، اما روش‌هاي عملي- كاربردي آن ­را نمي­دانند. خيلي‌ها علاقمند به ­­نهادينه كردن الگوهای تفکر مثبت در خودشان هستند؛ دوست دارند اظهارات روزانه‌­شان مثبت باشد، تا بتوانند قدرت­ ذهن و ذهن نیمه هوشیارشان را هدایت­ کرده و رشد ­دهند؛ برای این منظور نیاز به تغییر وسیع الگوهای ذهن هست، آن هم در همه­ ابعاد و چارچوب­‌های کهنه.

قبل از این­که بتوان الگوی تفکر مثبت را پرورش ­داد، ابتدا باید فهمید که تفکر مثبت تصادفی انجام ­نمي‌­پذيرد؛ بلکه یک تمرین عملی­ است که بايد به­ طور مرتب آن­ را به­ کار بریم تا ماهر شويم؛ در واقع با تبدیل آن به ­عادتي روزانه، نوعی طرح ذهنی تفکر مثبت را خلق می­کنیم که به ­ما اجازه­ می­دهد از موقعیت‌ها و شرایط منفی و چالش‌آور اجتناب­ کرده، مسایل دشوار را به ­­سرعت و آسان حل نماییم. با یک الگوی تفکر­ مثبت به ­طور طبیعی از زندگی، بهتر لذت مي­بريم و آن­چه را­ که مرتب درباره­ آن فکر می­کنیم، جذب خواهيم­ کرد.

برای داشتن زمینه­ ذهنی مثبت، نیاز به افکار مثبت داریم كه باید پیوسته در ذهن باشند. بهترین راه، تغيير الگوها است. رشد و پرورش یک الگوی جديد ذهنی (مثبت­‌انديشي) شايد کمی زمان ببرد، تا به ­دست ­آيد، زیرا نتايج به ­آن­چه­ که می­خواهیم و جایی ­که زندگی می­کنیم­ هم بستگی دارند. وقتی ­که بيش­تركلام­‌مان سرشار از بار مثبت باشد و بخش‌­هاي خوب هر­ چيزي را ببينيم یا هنگامی­که بر راه‌حل­‌ها تمرکز مي­کنیم، ناخودآگاه افراد و موقعیت‌­هایی را جذب می­نماییم که به ­ما کمک خواهند کرد تا موفق شویم؛  به همین دلیل، داشتن الگوی ذهنی مثبت امري بسيار حیاتی ا­ست.

توصیه می­شود عنان ذهن را براي راندن و هدايت در جاده­ مثبت­‌انديشي به­ دست ­گيريم و اجازه ندهیم افکار منفی و مخرب آدم‌‌های منفی‌نگر و بداندیش بر ما غلبه كند، به­ آن­ها گوش ندهیم؛ چرا که ما مسوول زندگی­ خودمان هستیم.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید

1 دیدگاه