خانواده

تحکیم زناشویی

تحکیم خانواده - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

تحکیم زناشویی

قرار نیست برای بچه­‌دار شدن، خارج رفتن، از فلاکت درآمدن و امثالهم ازدواج کنیم. در یک ازدواج سالم و موفق همسر هدف است، نه وسیله‌ رسیدن به خواسته­‌های دیگر (به خصوص مادی).

خانواده به­ عنوان یک نهاد محسوب می­شود که دوام آن سبب دوام جامعه می­گردد. برای نجات جامعه باید اقدام به تقویت و تشکیل گروه‌های کوچک و مناسبات خصوصی انسان­ها نمود، به عبارتی بهتر بازسازی یا قوام بخشیدن به خانواده. ازاین­رو، هرگونه اصلاح جامعه باید از خانواده آغاز شود زیرا در روند تکامل بخشیدن به مناسبات پا برجای جامعه، همواره خانواده پیشتاز است.

دقیقه به دقیقه­‌ زندگی نعمتی بی ­همتا و موهبت و سعادتی در چنگ ماست که باید بتوانیم پتانسیل آن را به نفع خودمان آزاد کنیم. زندگی مجموعه‌­ای از انتخاب­هاست، همیشه امکان انتخاب داریم اتفاقات به اشکال مختلف روی می­دهند. شاید ترجیح بدهیم که رویدادها و جریانات پیش آمده به­ طرز خاصی رخ دهند، ولی بسیاری از امور به میل و خواسته و اراده­‌ ما نیستند. نکته­­‌ مهم این است که؛ بدانیم پاشنه‌ دنیا براساس بایدهای مورد نظر ما نمی­چرخد.

یعنی اگر فکر کنیم چرا فلان­ اتفاق این­طوری نشد و باید آن­گونه  می­شد و… چنین چیزی نیست. بهتر است به­ جای بایدها و دنبال آن­ها رفتن به انتخاب­هایی که در پیش ­رو داریم توجه کنیم و عقل و انرژی خود را معطوف­شان نماییم، ازجمله تصمیمات صحیح و درستی که می­توانیم در مواقع و نقاط حساس و کلیدی و سرنوشت­ساز اتخاذ کنیم تا رابطه­ی زناشویی و کانون خانواده ما را دچار بحران یا دردسر نسازند.

همان‌طور که قطب منفي و مثبت آهن‌ربا يکديگر را جذب مي­کنند، مرد با ويژگي‌هاي مردانه و زن با خصوصیات زنانه به سوی هم کشیده می‌شوند. تشابه و همساني زن و مرد از لحاظ رفتار، افکار و کردار چيزي به جز کسالت­آور شدن زندگي و بي‌علاقگي به ادامه آن را در پي نخواهد داشت.جامه عمل پوشاندن به خواسته‌هاي مرد از يک سو و تامین خواسته‌هاي زن از سويي ديگر، هدفمندي زندگي و رسیدن به آرامش را در برخواهد داشت.

هيچ يک از زوج‌ها هرگز نبايد در راستاي تغيير ديگري بر مبناي عقايد خود گام بردارد، چرا که در غير اين صورت همچون قطب‌هاي مخالف آهن‌­ربا يکديگر را دفع خواهند کرد و نيروی جاذبه­‌ بين آن‌ها تبديل به دافعه خواهد شد، که طلاق عاطفي کمترین نتيجه­‌ اين نيروي دافعه خواهد بود.

زن و مرد بايد در رابطه­‌ زناشويي خود به يك زبان مشترك دست يابند. در مواقعي كه اختلافات شدت گرفته و تفاهم كم رنگ شده به دليل دو زبانه بودن روابط مرد و زن است. يعني زن به يك زبان سخن مي­گويد و مرد به زباني ديگر يعني هيچكدام حرف طرف مقابل را نمي­فهمد. موج­هاي احساسي يكديگر را درك نمي­كنند.

مثال: در پاره­اي اوقات كه تغييرات هورموني در بدن زن رخ مي­دهد امكان دارد زن پرخاش کند و با حرف­هاي ناپسند و ناروا مرد را مورد سرزنش و عتاب قرار دهد. در چنين مواردي اغلب مرد هم به دفاع برخواسته و پاسخ­هايي درخور و متناسب و به ظن خودش منطقي مي­دهد. درحالي كه حرف­ها و حالت و برخورد زن ناشي از جريان يك فوران احساسي دروني است، كه معمولا در اثر بالا استرس، یا ترس و استيصال، درماندگي و بي­ پناهي يا اضطراب و خشم دروني (مثلث تباهي) به ­وجود مي­آيد. به ­طوري كه گاه زن را از نظر فشار رواني به مرز انهدام می­رساند.

تنها چيزي كه انسان ترسيده و مضطرب احتياج دارد. احساس امنيت و آرامش و بالاتر از همه حمايت است، در چنين شرايطي زن فقط و فقط نياز به حمايت رواني دارد. يعني مرد بايد با كلام و واژه‌هاي دلگرم کننده و پرمعني و اطمينان بخش اسباب آرامش رواني او را فراهم سازد.

در يك كلام دلداري دهد چون در آن لحظه­­‌ خاص زن صرفا به ناز و نوازش احتياج دارد. مرد بايد با زيركي درك كند، در چنين مواردي فقط برخورد احساسي حمايتگر كارساز است. زنان به ­ويژه دختران نيازمند تحسين و تشويق و تاييد و در يك كلام ديده شدن از جانب شوهران­شان هستند. مردان جوان بايد بدانند همسرشان منتظر ستايش شدن است و آنان با كلام و زبان شيرين حرف­هاي دوست داشتني و زیبا به او بگويند و او را به دلایل گوناگون و ساده مورد تمجید قرار دهند.

مردان در برخوردهاي روزانه با زن خود بهتر است به نكات مثبت آنان توجه كنند، نقاط ضعف­شان را ناديده گرفته و انگشت تاييد بر نقاط قوت زنان بگذارند. محدوده زندگي چهارديواري خانه جاي مناسبي براي سرزنش و عتاب كردن يكديگر نيست، آن­جا محل كسب انرژي از وجود يكديگر براي پر كردن خلاء­هاي روحي مي­باشد. به اين سه كلمه جادويي: تاييد – تحسين – تشويق توجه خاصي كنند.

اغلب زنان جوان از اين­كه مورد بي­‌توجهي و بي‌مهري شوهرانشان قرار مي­گيرد یا مردشان حرف­هاي زيبا- شاعرانه و عاشقانه به آن­ها نمي­زند آزرده­ خاطر و پريشان و مكدر مي­شوند. گوش دختران جوان مشتاق شنيدن كلام و جملات ستايش­آميز و عاشقانه شوهران­شان است. خوش سخن بودن و ستايش كردن، تحسين نمودن معشوق در تمام ادبيات كهن ما مشهود است، مردان جوان سخنان خوش را بايد بياموزند. ستايش و تحسين و ناز كشيدن دختران جوان مولفه­اي حياتي در ساختار روابط زن و مرد به خصوص تحكيم تفاهم مي­باشد.

هنگامی که زنان اشتباهات­ مردان را تصحیح می­کنند، باعث ناراحتی­شان می­‌شوند

 

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید