روانشناسی

مثبت‌اندیشی

مثبت اندیشی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

امروزه نقش مثبت‌اندیشی و افکار مثبت برکسی پوشیده نیست. در زندگی شهری با توجه به فشارهای روانی محیطي – اجتماعي، آلودگی­‌های صوتی و دیگر ناهنجاری‌ها – که اثرات نامطلوب فراوانی بر ­روان ما دارد- مقدار زیادی نیروی ­ذهنی از بین مي­رود؛ از اين­رو به­ طور معمول توان لازم برای مقابله با مسایل و کنارآمدن با مشكلات­ روزمره را نداريم. در اطراف­مان منابع مثبت زیادی از نیرو وجود دارد، مثـل: خوبـی، عشق، محبت، صداقت، همدلی، صفا، صمیمیت و دوستی، که به­ سـادگی نیز در دسترس‌­اند. بهتر ا­ست دقیق­تر به­ دوستان و نزديكان، توجه نماييم. هر یک از آن­ها می­توانند، منبع لایزال نیروي مثبت‌اندیشی برای ما باشند. کافی­ست نوع نگاه­ خود را تغییردهیم و روابط­‌مان را با­ آن­ها بهبود بخشيم، آنگاه دنیای جدیدی پیش روی­مان نمایان می­شود.

کسی­ كه زمینه­ فكري ­مثبت دارد، هميشه پاسخ‌های راحتی برای مسایل و مشکلات پیچیده پیدا می­کند. تفکرمثبت چهارچوب ذهنی یا نگرشی ا­ست که اوضاع را بر روال طبيعي مي­بيند. افرادي با الگوی تفکرمثبت و مثبت‌اندیشی باور دارند که همه چیز سر جاي خودش ­است و اغلب کارها را درست انجام می­دهند.

ولي این موضوع نباید با جمله­ «مثبت فکر­کردن، اوضاع را روبه‌­راه مي­كند)) اشتباه شود؛ هم­چنين اگر فردی به دنبال مثبت­‌نگري باشد، زماني­ كه اتفاق بدي مي­افتد، مي­كوشد مثبت فکر­­كند؛ به­ اين اميد كه شايد مشكل را رفع­ كند. کسی­ که ذهنی ­مثبت دارد و خوبي‌هاي دنيا را مي­بيند، همیشه شادی، سلامتی، موفقیت و نتایج مثبت را در مورد رويدادها و ديگران پيش­ بيني و آرزو مي­كند. بستر ­فكري افراد مثبت ­انديش بر محور نیک­ اندیشی استوار است و ضمير ­ناخودآگاه يا همان ذهن نيمه هوشيارشان منتظر و چشم به ­­راه خوشي و شادی می­باشد؛ این همان قدرت­ ذهني مثبت‌اندیشی ­است.

بيش­تر اشخاص به ­مثبت‌اندیشی اعتقاد ­دارند، اما روش‌هاي عملي- كاربردي آن­را نمي­دانند.  آن­ها مي­گويند: «وقتی ­که غمگین هستید یا اوضاع، خوب پیش نمی‌رود مثبت فکر­کن». كسي­ که ­این حرف­ها را می­شنود، متوجه معني‌شان نمي­شود، ولي سعی ­مي­كند همان­ كار را انجام­ دهد كه متاسفانه نتیجه­‌ای به­ دست نمی‌آورد.

خيلي­‌ها علاقمند به ­­نهادينه كردن الگوهای تفکر مثبت و مثبت‌اندیشی در خودشان هستند؛ دوست دارند اظهارات روزانه‌شان مثبت باشد، تا بتوانند قدرت­ ذهن و ذهن نیمه هوشیارشان را هدایت­ کرده، و رشد ­دهند و زندگی­شان را تغییر دهند.

اما چگونه تفکر مثبت و مثبت‌اندیشی را رشد دهیم؟

قبل از این­که بتوان الگوی تفکر مثبت را پرورش ­داد، ابتدا باید فهمید که تفکرمثبت تصادفی انجام ­نمي‌پذيرد؛ بلکه یک تمرین عملی ا­ست که بايد به­ طور مرتب آن­را به­ کار بریم تا ماهر شويم؛ درواقع با تبدیل آن به ­عادتي روزانه، نوعی طرح ذهنی تفکرمثبت را خلق می­کنیم (الگوی ذهنی) که به ­ما اجازه­ می­دهد از موقعیت‌ها و شرایط منفی و چالش‌آور اجتناب­ کرده، و مسایل دشوار را به ­­سرعت و آسانی حل نماییم.

برای مثبت‌اندیشی، نیاز به افکار مثبت هم داریم كه باید به­ طور پیوسته درذهن باشند. بهترین راه، تغيير افكار است. موضوعي كه به آن فکر می­کنیم اهمیت زیادی دارد. یعنی بايد حواس­مان باشد که چه چیزی در ذهن­ جاری­ست؟ آیا این فکرمثبت است یا منفی یا این فکر به ­ما کمک می­کند ­که زندگی­مان را بهبود بخشیم یا نه؟

اگر آن فکر مفید نیست و ما را دچار دلشوره و اضطراب و نگرانی می­کند، بهتر است آن ­را عوض و فکرمثبتی را جانشین‌­اش کنیم. شاید کسی پيدا بگويد: «من اين كارها را کرده­‌ام­، اما نتیجه‌ای­ نگرفته­‌ام». به­ موج­‌هاي منفي (حرف‌هاي ديگران) بي­ اعتنا باشيد. رشد و پرورش یک الگوی جديد ذهنی (مثبت ­انديشي) شايد کمی زمان ببرد، تا نتيجه­ واقعی به­ دست ­آيد، زیرا نتايج به ­آن­چه­ که می­خواهیم و جایی­ که زندگی می­کنیم­ هم بستگی دارند. دلیل دیگری­ که چرا اظهارات مثبت همیشه نتایجی را که می­خواهيم خَلق نمی­کنند، این است ­که آن­ها به ­درستی در انديشه و ذهن ما حك نمي­شوند. برای پديد ­آوردن یک زمینه­ ذهنی مثبت، بايد حرف‌ها و جملات مثبت را چندين بار در طول روز با صدای بلند تكرار كنيم.

واژه‌­ها تاثیر بسیاری بر افکار و احساسات می­گذارند؛ زیرا هر کلمه می­تواند ما را هیجان‌زده، ناراحت یا خوشحال کند؛ پس بهتر است از کلمه­‌هایی که بار مثبت دارند، جهت باروركردن افکار و احساسات­مان استفاده کنیم. به ­کار بردن واژه­‌ها و عبارات تاکیدی مثبت، کمک زیادی به زیبا شدن افکار و اعمال و بهبود کیفیت زندگی­مان می­کند و در حقیقت نوعی سد در برابر هجوم افکار مخرب و منفی به ذهن است.

وقتي ذهنی ­مثبت داریم و روزانه حرف­‌هاي مثبت مي­زنيم و فاز مثبت می­دهيم، در واقع اقدام به­ پخش انرژی مثبت می­کنیم. این رفتار به­ طور طبیعی هر چيز مثبت و خوشايندي را به­ سوي ما مي­كشاند؛ چه موقعيت‌هاي شاد، چه افراد ­خوش ­اخلاق. با داشتن روحيه­ مثبت، آرام ­آرام اطراف­مان را چيزهاي خوب و مسرت‌بخش فرا می­گیرد؛ این تغییرات به ­يك­باره اتفاق نمی­افتند، اما به ­مرور زمان عملی خواهند شد.

گاهی وقت­ها فراموش می­کنیم که ظرف درون خود را از آلودگی­‌ها بزداییم؛ از یاد می­بریم که ما فقط برای کار کردن و متحمل شدن تنش­ها و فرو خوردن خشم خویش که در اثر مسایلی که گاهي نمی­توانیم دخالت مستقیمی در جریان­­شان داشته باشیم- به­­ دنیا نیامده ­ایم. رسالت ما درگیر ­شدن در تمام جنبه‌های زندگی و تلاش و تلاش و تلاش است؛ حتا اگر در اين راه بازنده شويم.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید

4 دیدگاه