خانواده

استبداد رای

استبداد رای - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

استبداد رای و تحمیل عقیده در روابط زناشویی تخریب­ کننده است. تصمیم­ گیری­ های یک جانبه، فضای صمیمی و نشاط و اعتماد به­ نفس خانوادگی را مورد تعرض و تخریب قرار می­دهد. موفّقیت مرد در مدیریت خانواده، تنها با حکومت بر دل زن امکان­ پذیر است؛ اگر زن و دیگر اعضاى خانواده به مرد، علاقمند بوده و در عمق وجودشان براى او حرمت و احترام قائل باشند، او می‌تواند در اداره خانواده موفّق باشد، وگرنه توسّل به زورگویی و تحمیل عقیده با خشونت، نه تنها کارگشا نیست، بلکه بر نابسامانى خانواده مى ‏افزاید.

یکی دیگر از عوامل مهم تخریب روابط خانوادگی، استبداد رای، خودخواهی و خودبینی هریک از طرفین است، به ­طوری که فقط خوبی­ های خود و عیوب دیگری را می­بینند. خودخواهی زمینه­ رسیدن به خودستایی و جاه ­طلبی را فراهم می­کند. بیشتر اوقات در روابط زناشویی یک از دو طرف (غالبا مردها) با استبداد رای و روش­ های مختلف قهریه سعی دارد نظرش را به کرسی بنشاند. یعنی خود را صاحب بهترین فکر و نظر و عقل کل می­داند، و به هیچ­­ عنوان هم حاضر به تحمل رای مخالف نیست. در روابط زناشویی نفوذ یا برتری مدیریتی یک از زوجین امری قابل قبول و پذیرفتنی است، در چنین شکلی از رابطه مشورت و ملاحظه، توافق و تفاهم طرف مقابل شرطی زیربنایی است. والا استبداد رای: «حرف فقط حرف من است» و «تو باید بی­چون و چرا پیروی کنی» تیشه به ریشه­ خانواده می­زند و اساس بسیاری از طلاق­ های عاطفی و رسمی نیز هست.

مشکل عمده؛ عدم­ تفاهم، سوء­تعبیر، سوءتفاهم، سوء­ برداشت­هایی است که آثار منفی زیادی در روابط طرفین دارد که عمدتا به سرزنش، سرکوفت، تحقیر، تهمت و اتهام زدن و… می­ انجامد. درصورتی­ که با تدبیر و برخورد ماهرانه به­ خوبی می­توان از این پیچ و خم­ ها گذر کرد. در خانواده­ هایی که زن­ ها فرمانروا هستند؛ پسرانی ترسو و با اعتماد به ­نفس ضعیف و دخترانی تا حد زیاد بی­ منطق بار می­آیند. و اگر مردان فرمانروایی کنند؛ اغلب دختران ترسو و بی­ اعتماد به­ نفس و پسران زورگو می­شوند. یعنی مردان و زنانی که گاه تا پایان عمر خود نمی­ فهمند چه انتظاری از دنیای پیرامون و اطرافیان خود دارند.

عیب­ جویی­ های بی­ مورد، انگشت روی نقاط ضعف گذاشتن و آن­ها را بزرگ کردن و طرف را سرزنش و تحقیر و توهین نمودن خانواده و اعضا را به ­جایی نمی­رساند، یعنی در فضای خانواده راه­گشا نیست. به­ جای بزرگ­نمایی کردن نقاط ضعف همسر، باید با تعامل درصدد رفع نقاط ضعف یا چشم­ پوشی از آن­ها یا مسکوت گذاشتن­ شان برآمد. در این ­صورت هر یک از دو طرف به ارزش­ ها، نقاط مثبت و قوت زیادی در یکدیگر پی­ می ­برند و می­توانند آن­ها را بزرگ کنند چون نقط قوت انرژی­ زا هستند و تولید نیرو می­کنند.

خانواده­ فضای عیب­ جویی- تخریب احساسات- انگشت بر نقاط ضعف گذاشتن- ایراد گرفتن دائم نیست. خانواده باید کانون تایید و تحسین و تشویق اعضای آن باشد تا انرژی مثبت برای روح افراد فراهم کند. یکی از راه­ کارهای حل اختلاف و جلوگیری از بروز مشکل در خانواده انعطاف­پذیری زن و شوهر در رویارویی با سوءتفاهمات – سوءتعبیرها – سوء برداشت­ها – تقاضاهای بی­ جا و… می­باشد که مانع پدیدار شدن آشفتگی روانی و افسردگی می­شود.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید