روانشناسی

نگرش ذهنی

نگرش ذهنی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

نگرش ذهنی:

هرکسی علاقمند است چه از نظر جسمی، چه روانی سالم و تندرست باشد. میزان واقعی تناسب روانی بستگی مستقیم به مثبت‌نگری هرکسی به خودش و زندگی دارد. اگر ما بتوانیم جریان فکری ذهن‌مان را مدیریت نماییم، قادر خواهیم بود تحت هر شرایطی نسبت به خودمان احساس خوبی داشته باشیم.

افراد خوش‌بین و بدبین سه فرق اساسی دارند، در برخورد با شکست خوش‌بین‌ها آن را موقتی و بدبین‌ها آن را دائمی می‌دانند. خوش‌بین‌ها رویدادهای تأثرانگیز را (مثل شکست تجاری) به عنوان وقایع موقتی که در محدوده‌ی زمانی خاصی رخ داده‌اند و درآینده نقشی ندارند به حساب می‌آورند ولی بدبین‌ها برعکس رویدادهای منفی را دائمی، بخشی از زندگی و سرنوشت و شانس می‌دانند.

دومین اختلاف؛ خوش‌بین‌ها مشکلات و سختی‌ها را به عنوان موضوعی خاص و اتفاقی می‌بینند، درحالی‌که بدبین‌ها آن را فراگیر می‌دانند. بدین معنی که وقتی اتفاقی ناخوشایند مثل؛ ورشکستگی، تصادف خودرو، سرقت، بیماری و…) برای فرد خوش‌بین رخ می‌دهد او واقعه مربوطه را جدای از روند طبیعی زندگی‌اش می‌داند درحالی‌که بدبین‌ها ناامیدی‌های به‌وجود آمده به واسطه‌ی مشکلات و سختی‌ها و شکست‌ها بر جای ‌جای زندگی‌شان سایه افکنده است.

سومین اختلاف ناشی از آن است که خوش‌بین‌ها رویدادها را موضوعی بیرونی و خارجی می‌دانند درحالی‌که بدبین‌ها به هر رویدادی جنبه‌ی شخصی می‌دهند. خوش‌بین اگر در ترافیک دچار تصادف شود به جای عصبانی شدن خیلی ساده می‌گوید: فکر کنم طرف روز بدی داشته یا اوقاتش بدجوری تلخ است. ولی آدم بدبین همه چیز را شخصی می‌کند و اظهار می دارد که راننده مقابل از عمد به او زده و با وی لج داشته است.

نشان یک انسان بالغ توانایی ایستادگی و مقاومت در برابر طوفان‌های زندگی است. قدرت خود کلامی مثبت توانایی مقابله با بحران‌های روحی و ذهنی‌ بهتری به فرد می‌دهد تا بتواند به سادگی خشم، نگرانی، اضطراب و ناراحتی‌های دیگر خود را مهار و مدیریت کند.

۱-    مکرراً به خودتان یادآوری کنید که شکست موقتی است و به زودی تمام می‌شود.

۲-    به هرواقعه و مشکلی به طور مجزا نگاه کنید نه مرتبط با همه زندگی.

۳-    وقتی اتفاقات ناخوشایند روی می‌دهند عوامل متعدد خارجی در آن دخیل هستند.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید