سرزمین خوشبختی (وانواتو)
یکی از مواردی که بشر همواره به دنبال آن بوده و برای دست یافتن به آن تلاش میکند، خوشبختی است اما واقعا خوشبختی چه مفهومی دارد؟ دانشمندان معتقدند که نمیتوان مفهوم دقیقی از خوشبختی ارائه کرد، چرا که در نظر هرکس خوشبختی مفهوم خاصی دارد و آنرا براساس انتظارات خود معنی میکند. گروهی آن را در ثروت، و گروهی در سلامتی میدانند. اما در کل دانشمندان معتقدند هر چقدر رضایت از زندگی در شخص بالاتر باشد، او احساس خوشبختی بیشتری میکند.
موسسه تحقیقاتی انگلیسی (NEF) New Economics Foundation طی تحقیقات گستردهای که در ۱۷۸ کشور دنیا انجام داده و نظر سنجیهایی که بین ملتهای مختلف و مردمانی با آداب و رسوم گوناگون به عمل آورده، کشورها را (از لحاظ رضایت مردم و توقعات آنان از زندگی) درجه بندی کرده است. فکر میکنید خوشبختترین سرزمین این کره خاکی طی این بررسیها کدام کشور باشد؟ و آن سرزمین رویایی در کجا قرار دارد؟
شاید خیلیها فکر کنند که یکی از کشورهای صنعتی، متمدن و با تکنولوژی پیشرفته در مرتبه اول قرار داشته باشد. اما نتیجه تحقیقات چیز دیگری را نشان داد. کشورهای صنعتی و پیشرفته، کشورهای عضو G8 و بزرگترین و پیشرفتهترین کشورهای صنعتی دنیا در این رتبه بندی در آخرین درجات قرار گرفتند. ساکنان این کشورها جزو ناراضیترین مردم دنیا بودند. به عنوان مثال آمریکا در رتبه ۱۵۰ قبل از فقیرترین کشورهای آفریقایی از جمله (زیمبابوه، بروندی و کنگو) و آلمان نیز در رتبه ۸۱ قرار دارد. آن سرزمین رویایی که مردمانش خوشبختترین انسانهای روی زمین هستند مجمع الجزایری دور افتاده در جنوب اقیانوس آرام است با نام (وانواتو) که دولتی مستقل دارد. این مجمع الجزایر ۱۳۰۰ کیلومتری روی اقیانوس آرام کشیده شده و ۲۰۹ هزار نفر جمعیت داشته و از هشتاد جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده است. مردم آن از طریق کشاورزی و ماهیگیری امرار معاش میکنند. در حقیقت اقتصاد این منطقه بر پایه کشاورزی، ماهیگیری و گردشگری استوار است. این شبه جزیره از قدمت فوق العادهای برخوردار است و کشف اولین جزیره آن به دو هزار سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد.
پس از درج این خبر در رسانهها، خبرنگاران و گردشگران زیادی راهی این منطقه شدند تا بفهمند واقعا راز خوشبختی مردم این جزیره چیست که کشورهای متمدن و قدرتمند دنیا نتوانستهاند به آن دست یایند.
اسرار خوشبختی
محققان و مسئولان انستیتو NEF بعد از به دست آوردن این نتیجه، یعنی رضایت مردم این منطقه، انتظارات آنها از زندگی و نوع ارتباطشان را با محیط زیست دقیقا بررسی کرده و به نتایج جالب توجهی دست یافتند. (مارک اوون) کارشناس این موسسه میگوید: ((یکی از اسرار خوشبختی مردم این منطقه و در اصل مهمترینش این است که آنها با حداقلها راضی میشوند. آنها زندگی شیرین و لذتبخش را با امکانات آن نمیسنجند. زندگی در این منطقه بر محور خانواده، روابط دوستانه، مشارکت و همکاری میچرخد. مردم اینجا مصرفگرا نیستند، دغدغه و نگرانی خاصی ندارند. با همیاری و کمک گرفتن از طبیعت، حداقل امکانات را برای خود فراهم کرده و از آن لذت میبرند. آنها به هم آسیبی نمیرسانند. زیان و ضرر همنوعان خود را، ضرر خود میدانند. هیچکس مشکلی برای دیگری ایجاد نمیکند. حرص و طمع کلماتی است که مردم این منطقه با آن بیگانهاند. تنها نگرانی و ترس مردم اینجا از بلایای طبیعی مانند زلزله و طوفانهای شدیدی است که هر از چندگاهی این جزیره را در مینوردد و آرامش اهالی را به هم میزند))
(وانواتو) یک دولت ثروتمند نیست. تقریبا هیچ منبع زیرزمینی قابل توجهی ندارد اما اکثر ساکنین آن ابراز میکنند که از زندگی خود کاملا راضیاند. مشارکت و همیاری تنها در بین ساکنان این منطقه نیست. بلکه هرکس که به اینجا وارد میشود آنرا درک میکند. یکی از گردشگرانی که برای تفریح به این جزیره سفر کرده بود این طور توضیخ داد: ((من حتی در اولین ساعات ورود به این منطقه هیچ احساس غربت نمیکردم. اهالی کاملا دوستانه و صمیمی با من برخورد میکردند و با وجود اینکه وضع زندگی خودشان خیلی خوب نبود از هیچ چیز نسبت به من و دیگر گردشگران دریغ نمیکردند)).