اجتماعی

درمان اعتیاد

درمان اعتیاد - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

درمان اعتیاد :

اعتیاد یک بیماری روانی – اجتماعی است که عوامل متعددی در بروز آن موثر هستند. این علل درهم بافته­ که بر یکدیگر تاثیر می­گذارند گاه در تعامل با یکدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد می­شوند. ازاین­رو شناخت ریشه­‌ای آن­ها (علل و عوامل) موجب می­شود تا روند پیشگیری، به شکلی هدفمند طرح ریزی شود.

اولین گام برای پیش­گیری و مبارزه در این راه؛ دانستن این نکته است که اعتیاد یک معضل غیرقابل انکار در نظام اجتماعی است، یعنی نمی­توان دل به حذف کامل آن بست، درنتیحه ابتدا باید علل به وجود آمدن آن را شناسایی کنیم. یکی از روش‌های موثر مهندسی معکوس است، بدین معنا که دست به تجزیه تحلیل روانی رو به پایین ساختار و سازوکار فکری معتادان بزنیم.

از آنجایی که دوران نوجوانی دوره­ی انتقال از کودکی به بزرگسالی و کسب هویت فردی و اجتماعی است، و میل به استقلال، مخالفت با والدین و کسب هیجان در این دوران به اوج می­رسد، نوجوان برای اثبات خود سعی در ایجاد ارزش‌های جدید دارد، ازاین­رو اگر به راه درست هدایت نشود، مجموعه‌ی این تمایلات علاوه بر حس کنجکاوی و نیاز به تحرک، تنوع و هیجان، در شرایطی او را مستعد مصرف مواد نیروزا می­نماید. مخاطره ­آمیزترین دوران زندگی از نظر شروع به مصرف مواد دوره نوجوانی است.

ناآگاهی اغلب والدین، ارتباط ضعیف آنان با فرزندان، ستیزهای خانوادگی، خانواده‌های از هم گسیخته، فقر مالی، فقر عاطفی و… احتمال ارتکاب به انواع بزهکاری ازجمله مصرف مواد مخدر را نیز افزایش می­دهد. هم­چنین والدین معتاد باعث می­شوند فرزندان از آنان الگوبرداری کنند.

در موارد زیادی، اولین مصرف به دنبال تعارف دوستان رخ می­دهد. ارتباط و دوستی با افراد معتاد، می­تواند عامل مستعدکننده‌ی قویی برای ابتلای نوجوانان به اعتیاد باشد. مصرف کنندگان در خیلی از موارد صرفا برای تایید شدن از سوی دوستان، سعی می­کنند آنان را وادار به همراهی با خود نمایند.

گروه «همسالان» به‌خصوص در آغاز اغلب با مصرف سیگار، حشیش و گراس شروع می­کنند. متاسفانه بعضی از دوستی‌ها اساسا حول محور مصرف مواد مخدر شکل می­گیرد. نوجوانان به تعلق به یک گروه نیازمندند و اغلب پیوستن به گروه­‌هایی که مواد مصرف می­کنند، بسیار آسان است.

 استرس‌های محیط مدرسه، افت تحصیلی، عدم حمایت معلمان و مسئولان از نیازهای عاطفی و روانی دانش آموزان به خصوص هنگام بروز مشکلات و طرد شدن از طرف آنان، همه این‌ها از عوامل زمینه‌ساز و سوق دادن نوجوانان به سمت اعتیاد می­باشند. از طرفی دیگر به فقدان ارزش­‌های مذهبی و اخلاقی، رواج خشونت و اعمال خلاف، فراوانی مشاغل کاذب، عدم  همبستگی بین افراد محل و حاشیه ­نشینی نیز می‌توان اشاره کرد.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید