گاهی موضوعی که باعث عصبانیت یک نفر میشود، ممکن است بر روی فرد دیگری هیچ اثری نداشته باشد. در حقیقت بسیاری اوقات خود موضوع، موجب خشم نیست، بلکه نوع تفکر ما درباره آن منجر به خشم میشود. افکار ما همیشه درست نیستند، خیلی مواقع برداشت ما از واقعیت دستخوش تحریف میگردد، درنتیجه مسایل را شخصی میکنیم، منفی بینی و بدبینی، بسط نادرست موضوع، برچسب زدن، تنگ نظری و… دست آخر ما را به خشمی ناروا میکشاند. هر نوع اندیشه ای، احساسی از جنس خودش ایجاد میکند. وقتی افکار ما تحریف شدند، احساسات مان نیز تحریف میشوند. در همه حال باید مراقب افکار مرتبط با خشم باشیم، آن ها را شناسایی و در مورد واقعی بودن یا نبودن آن ها بیشتر بررسی کنیم. نسبت به نشانه های جسمانی خود هنگام بروز خشم باید آگاه باشیم. همه ما هنگام عصبانی شدن، نشانه های جسمی ویژه ای داریم. نشانه هایی چون برافروختگی، رنگ پریدگی، یخ کردن، تپش قلب، لرزش دست وامثالهم. معمولا این علایم پیش از وقوع عصبانیت در ما ظاهر می شوند. اگر بتوانیم این علامت ها را بشناسیم. به محض بروز آنها قادر خواهیم بود خشم خود را مدیریت کنیم. شناخت این علایم نقطه شروع خوبی جهت مدیریت خشم است.
مدیریت خشم، مهارتی است که ما را در برقراری ارتباط صادقانه و اثربخش توانمند می سازد. این مهارت ما را قادر میسازد درخصوص احساسات و افکار خود صحبت کنیم، بدون اینکه خشمگین شویم. بسیاری از افراد پرخاشگر، به دلیل ناتوانی در بیان صریح احساسات، پرخاشگر میشوند. در ارتباط صریح، شخص برای خود و دیگران احترام قایل است؛ نه اجازه میدهد از او سوء استفاده شود و نه حقوق دیگران را نادیده میگیرد. رفتار صریح اجزایی دارد که نیازمند آموزش و تمرین است.
برای یادگیری صراحت کلام به نکات زیر توجه کنید:
وضعیت بدنی: سر را بالا گرفته (سر خود را هرگز پایین نیندازید)، مستقیم در چشم طرف مقابل نگاه کنید.
صریح و شفاف: جمله خود را با ضمیر اول شخص «من» شروع کرده و به جای محکوم کردن طرف مقابل انتظارات و خواسته تان را بیان کنید.
جمله درست: «خیلی ناراحت میشم وقتی دیر میای سر قرار»
جمله نادرست: «تو آدم وقت نشناسی هستی»
رد کردن محترمانه خواسته های نامطلوب دیگران: باید بتوانیم بدون اینکه احساس گناه بکنیم به دیگران «نه» بگوییم.
جمله درست: «متاسفم نمیتونم پولی بهت قرض بدم»
جمله نادرست: «باید حسابمو ببینم، چقدر موجودی دارم».
برچسب نزدن: برچسب زدن، طرف مقابل را به موضع دفاعی میکشاند.
جمله درست: «میدونم تغییر خیلی سخته».
جمله نادرست: «تو همیشه همین طوری بودی».
ظرفیت افراد از طریق مشکلاتی که آن ها را ناخشنود میسازد، تخمین زده میشود. به جای اینکه از خشمگین شدن احساس غرور و افتخار کنیم از خونسرد بودن و خوددار بودن به خود ببالیم. در این صورت توانایی بیشتری به دست خواهیم آورد. در زندگی وقتی شکست میخوریم، با وقایع ناگوار و ناکامی ها روبرو میشویم به جای خشمگین شدن، بهتر است حوصله به خرج دهیم.
بسیارعالی