اجتماعی

ارزش زندگی

رزش زندگی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

 

انسان­هایی که فعالیت و امورشان را با نگرش و باورهای مثبت آغاز می­کنند، دستاوردهای مثبتی به­­دست می­آورند. باید باورداشته باشیم که توانایی آفریدن زیباترین زندگی را داریم؛ سپس با این باور زيبا، شیرین­ترین لحظات را برای خود و اطرافیان مهیا سازیم.

 

اکثر شعرای فارسی زبان در اشعار خود مردم را به شاد زیستن و لذت بردن از دوران محدود حیات دعوت کرده­اند. اما متأسفانه نمی­توان با خواندن یک بیت شعر و دعوت افراد به شاد بودن، شادی را به عمق ضمیر آن­ها فرستاد؛ چرا که احساس شادی و خوش­بختی، برداشتی ذهنی و درونی­ست و عوامل متعددی در شکل دهی آن دخیل هستند. 

                                                  

«ناپلئون بناپارت» و «هلن­کلر»دو نمونه­ تأییدکننده­ این ادعا هستند؛ ناپلئون یکی از قدرتمندترین پادشاهان اروپا که از هیچ به­ همه­ چیز رسیده بود می­گفت: «من حتا شش روز خوش هم در زندگی نداشته­ام». درحالی که «هلن­کلر» كه نابینا،  ناشنوا و لال بود، از زندگی اظهار رضایت می­کرد و می­گفت: «زندگانی را بیش از حد تصورم زیبا یافتم».

 

تجربه خوش­بختی و ارزش زندگی نزد انسان­ها متفاوت است و هرکدام آن ­را با روش­های مختلف و در معانی متفاوتی جست­وجو می­کنند.

 

«خوش­بختی به تعداد آدم­های روی زمین معنی دارد»

 

خوش­بختی پذیرفتن این واقعیت است که هیچ انسانی کامل نیست و امكان دارد خطا کند او باید گذشته را رها کرده، و ببخشد تا تجارب دردناک­اش تکرار نگردد.

 

یعنی شکر­کنیم که زنده­ ایم؛ احساس ­داریم؛ دوست­مان دارند و در قلب خود عشق داریم. همیشه باید به پایین­تر از خود نگاه کنیم؛ اگر پا داریم به آن­که پا ندارد و اگر پا نداریم به آن­که دست ندارد؛ اگر دست نداریم به آن­که از گردن فلج است و اگر فلج­ایم از نفس کشیدن­مان لذت ببريم.

 

((به ­خاطر نداشتن کفش، بسیار ناراحت بودم و از خداوند گله و شکایت می­کردم تا این­که در شهر مردی را دیدم که پا نداشت؛ خجل شدم؛ فهمیدم که ناسپاسی کرده­ ام و بزرگترین نعمت خداوند یعنی سلامتی را فراموش کرده­ام)) (گلستان سعدی)

 

می­توان درباره­ احساس خوش­بختی، مدت­ها­ اندیشید؛ بدون رسیدن به یک نتیجه­ قطعی. احساس خوش­بختی برداشتی ذهنی و درونی­ست و عوامل متعددی در شکل­ دهی آن نقش دارند که گاهی از تسلط ما خارج­ند. تجربه خوش­بختی در نزد انسان­ها متفاوت است. شاید بتوان گفت که گاهی براي درك خوش­بختي تنها کاری­که باید کرد؛ اندکی تأمل و غبارروبی از چشم­هایی ا­ست كه به ­رسم عادت و  به­­ سرعت و به­­ سادگی از نعمت­های شگفت ­آوری که پیرامون ما را احاطه کرده ­اند، بی ­اعتنا مي­گذرد.

 

زندگی همواره پر از چالش است. بهتر است این واقعیت را بپذیریم و تصمیم بگیریم که با وجود همه­ مسایل، شاد زندگی کنیم. به خیال­مان می­رسد که زندگی، همان زندگی دل­خواه، زمانی شروع می­شود که موانع سر راه­مان کنار بروند؛ مشکلی­ كه هم­ اکنون با آن دست و پنجه نرم می­کنیم حل شود؛ کاری که مشغول آن هستیم تمام شود، بدهی­ های­مان را پرداخت کنیم؛ فارغ­ التحصیل شویم؛ ازدواج کنیم؛ خانه بخریم و… بعد از آن زندگی ما، زیبا و لذت­بخش خواهد شد. بعد از آن­که همه­ این­ موارد را تجربه کردیم، تازه می­فهمیم که زندگی همین چیزهایی بوده که ما آن­ها را موانع می­شناخته­ایم. (انسان مي­تواند با داشتن هزارگونه مشكل بازهم خوش­بخت باشد). 

 

بیایید از هرلحظه­ زندگی لذت ببریم. برای آغاز یک زندگی شاد و سعادتمند، لازم نیست به انتظار فارغ­ التحصیلی، بازگشت به دانشگاه، کاهش وزن، شروع به ­کار، ازدواج، تعطیلات، وام جدید، خرید ماشین نو، پرداخت قسط ­ها، بهار و تابستان، اول ماه، تولد فرزند، رفتن به خارج از کشور، تغییر رفتار همسر، پول­دار شدن پدر و صدها بهانه­ واهی دیگر بنشینیم.

 

خوش­بختی یک سفر است، نه یک مقصد

 

خوش­بختی تنها به­ دلیل وقایع خوب و مثبت زندگی ایجاد نمی­شود، بلکه این خود انسان است که می­تواند نقش قابل ملاحظه­ ای در وقوع اتفاقات خوب داشته باشد. با توجه به راه ­هاي مناسب رسيدن به ­خوش­بختي گفتنی ا­ست: ((تلاش شخصي براي به ­­­وجود­آوردن وقایع مثبتی­ که فكر­ می­کند توانایی رسیدن به­ آن ­را دارد يكي از سریع­ترین راه­ هاي احساس خوش­بختی و شاید بخشی از آن باشد».

 

البته این­کار نياز به مهارت دارد و به ­سادگی به ­­دست نمی­آید. جرقه­ های خوشحالی هرچه باشد، فرصت­ هایی به ما می­دهد که از موارد هرچند کوچک، خوشحالی­ های بزرگ بسازیم. وقتی به نسبت تجارب بد، بیش­تر­ با تجربیات خوب و مثبت روبرو می­شویم، بدون شک خود را خوش­بخت­تر می­دانیم. همان­طوركه گفته شد؛ احساس خوش­بختی بستگي به سن، جنس، تحصیلات، پول و موقعیت اجتماعی ندارد؛ بلکه امری اکتسابی، روانی و درونی­ست.

 

«خوش­بختی کشیدن یک نفس لذت­بخش و جان­ فزاست»

 

خوش­بختي در تملك لحظه ­هاي جاري عمرمان و گستردن سفره هر دقيقه در پهناي زمان است؛ نه در طول آن. خوش­بختي در احساس رضایتمندی از خویش است.

 

«و بدبختي تنها در باغچه­ اي كه خودمان كاشته ­ايم مي­رويد»

 

 

 

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید