اجتماعی

نبود خوش­بختی 

وقایع خوب و مثبت - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

نبود خوش­بختی 

خیلی‌­ها از نبود شور و شوق و هیجان و نداشتن احساس رضایت از زندگی گله دارند و اغلب این­گونه عنوان می­کنند که دیگر هیچ­ چیز آن­ها را خوشحال نمی­‌کند؛ انگار زندگی­‌شان روال یک­نواختی پیدا کرده و همه­‌ زیر و بم و تیک­ تاک‌های آن­ را از بر شده‌­اند و چیز تازه و شورانگیزی ندارد که متعجب‌­شان سازد یا نظر آن­ها را به­ سوی خود جلب کند. در یک کلام، از حرکت کُند زندگی خسته شده‌­اند و دیگر امیدی ندارند که به خوش­بختی برسند.

((شايد در جهاني كه به­­ سر مي‌بريم تلفيق اميد و حقيقت محال باشد؛ پذيرفتن چنين اعتقاد تيره‌­اي براي خيلي­‌ها امر ساده‌­اي­ست، ولي براي كساني­ كه خوش­بخت زيسته‌­اند پذيرفتني نيست)) (جان­ اشتاين ­بك- شرق بهشت).

یک لحظه تأمل کنید. آیا از احساس و نگرش خود درباره­‌ زندگی، خوشی و سعادتمندی­ راضی هستیم؟ درباره‌ پول و شرایط مادی و امکانات رفاهی صحبت نمی‌­کنم. نگاه به ­زندگي و منظور از خوش­بختی، احساسي دروني است. آیا به­ شرایطی رسیده‌­ایم که از نفس­ کشیدن، آدم بودن­، زنده بودن و چشم به دیدنی­‌های عالم داشتن و آسمان را دیدن و صداها را شنیدن و آب نوشیدن، لذت ببريم و سرشار شویم؟

حقیقت این است­ که برای خوش­بختی هیچ زمانی بهتر از همین الان نيست؛ اگر الان نه پس چه زمانی؟ زندگی همواره پر از چالش است. بهتر است این واقعیت را بپذیریم و تصمیم بگیریم که با وجود همه­‌ مسایل، شاد زندگی کنیم. به خیال‌مان می­رسد که زندگی، همان زندگی دل­خواه، زمانی شروع می­‌شود که موانع سر راه‌مان کنار بروند؛ مشکلی­ كه هم­ اکنون با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم حل شود؛ کاری که مشغول آن هستیم تمام شود، بدهی‌­های­مان را پرداخت کنیم؛ فارغ ­التحصیل شویم؛ ازدواج کنیم؛ خانه بخریم و… بعد از آن زندگی ما، زیبا و لذت­بخش خواهد شد. بعد از آن­که همه­‌ این­ موارد را تجربه کردیم، تازه می‌فهمیم که زندگی همین چیزهایی بوده که ما آن­ها را موانع می­‌شناخته‌ایم. انسان مي‌تواند با داشتن هزارگونه مشكل بازهم خوش­بخت باشد.

خوش­بختی یک سفر است، نه یک مقصد

برای آغاز یک زندگی شاد و سعادتمند، لازم نیست به انتظار فارغ­ التحصیلی، بازگشت به دانشگاه، کاهش یا افزایش وزن، شروع به کار، ازدواج، تعطیلات، صبح جمعه، وام جدید، خرید ماشین نو، پرداخت قسط­‌ها، بهار و تابستان، اول ماه، مُردن، تولد، رفتن به خارج از کشور، تغییر رفتار همسر، پول­دار شدن پدر و صدها بهانه­‌ واهی دیگر بنشینیم.

خوش­بختی تنها به ­دلیل وقایع خوب و مثبت زندگی ایجاد نمی‌شود، بلکه این خود انسان است که می‌­تواند نقش قابل ملاحظه‌­ای در وقوع اتفاقات خوب داشته باشد. با توجه به ­­راه‌­هاي مناسب رسيدن به ­خوش­بختي گفتنی ا­ست: ((تلاش شخصي براي به­­ وجود­ آوردن وقایع مثبتی­ که فكر­ می‌کنیم توانایی رسیدن به­ آن ­را داریم يكي از سریع­ترین راه‌هاي احساس خوش­بختی و شاید بخشی از آن باشد».

البته این­ کار نياز به مهارت دارد و به­ سادگی به ­­دست نمی‌آید. جرقه‌های خوشحالی هرچه باشد، فرصت‌هایی به ما می‌دهد که از موارد هرچند کوچک، خوشحالی‌های بزرگ بسازیم. وقتی به نسبت تجارب بد، بیش­تر­ با تجربیات خوب و مثبت روب­رو می‌شویم، بدون شک خود را خوش­بخت‌­تر می­دانیم. همان­طوركه گفته شد؛ احساس خوش­بختی ارتباطي با سن، جنس، تحصیلات، پول و موقعیت اجتماعی ندارد؛ بلکه امری اکتسابی، روانی و درونی ا­ست.

خوش­بختي در تملك لحظه­‌هاي جاري عمرمان و گستردن سفره هر دقيقه در پهناي زمان است؛ نه در طول آن. خوش­بختي در احساس رضایتمندی از خویش است.بدبختي تنها در باغچه‌­اي كه خودمان كاشته‌­ايم مي‌رويد

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید