خانواده

تحکیم خانواده

تحکیم خانواده - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

تحکیم خانواده

عوامل مختلفی در کلید خوردن یک پروژه طلاق می­توانند نقش داشته باشند؛ که بحث ریشه‌ای آن‌ها در این مقوله ممکن نیست، وقتی بیکاری و نبود درآمد و به دنبال آن فقر و تنگدستی در خانواده‌­ای رسوخ پیدا می­کند، نباید توقع داشت که سلامت آن خانواده چار خدشه نشود. هم­چنین بی­‌سرپرستی، کمرنگی ارزش­ها و باورهای اعتقادی، اعتیاد، نبود مهارت­های کافی ارتباطی، کلامی، جنسی بین زن و شوهر در خانواده و به ­عبارتی نبودن سرمایه اجتماعی مناسب به­ منظور برخورد با معضلات و آسیب‌ها از جمله عواملی هستند که استحکام و دوام خانواده را در معرض آسیب­ و خطر طلاق قرار می­دهند.

فرار کودکان، بیماری­های اخلاقی، اعتیاد، تعارض شخصیتی و افت تحصیل ازجمله معضلات ناشی از ناتوانی در برقراری ارتباط سالم خانوادگی است، به همین دلیل حمایت از حقوق فرزندان و جایگاه آن­ها و توانمند کردن خانواده­‌های نیازمند، امری مهم و ضروری است. چرا که به هرحال ما ناگزیر از توجه ویژه به سلامت نهاد خانواده هستیم و در صورت کم توجهی به نهاد مقدس خانواده و سُست شدن بنیان آن، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی آماده شکل­ گیری در آن فضا خواهد بود.

­برخی اقدامات پیشگیرانه در جهت تحکیم خانواده چنین خانواده‌­هایی از جمله تامین معاش خانواده­‌های زنان خودسرپرست و زنان سرپرست خانوار، یا ایجاد اشتغال برای آن­ها، کمک به تامین ودیعه مسکن بهبود وضعیت تحصیلی و تغذیه کودکان، پرداخت کمک هزینه زندگی به خانواده‌­های کودکان خیابانی و تلاش برای ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای آن­ها، می­تواند موثر باشد ولی قطعا کافی نیست. توجه به آموزش در همه­ ابعاد آن از دینی تا چگونگی رفتار متقابل، رفتار جنسی، تربیت فرزند، فن بیان و… قطعا و حتما نقشی تعیین کننده در ارتقا کیفیت خانواده و استحکام و سلامت آن دارد. در حقیقت وجود پدر و مادر در خانواده به­ عنوان یک سرمایه اجتماعی محسوب می­شود.

نصیحت کردن، تصحیح کردن، غلط­ گیری کردن و به طورکلی نقش بالا دستی داشتن در روابط زن و شوهر (از جانب هریک) قابل توجیه و پذیرفتنی نیست یعنی گیر دادن­‌های بی­جا و زیادی نه تنها همسر را عصبی می­کند بلکه در دراز مدت آثار سوء فراوانی بر جا می­گذارد.

در باورهای عامیانه؛ مطرح شده که ظاهر و اندام زنان موضوع مهمی برای مردان و پول و حمایت مالی مردان بالاترین اهمیت را برای زنان دارد، ولی مطالعات کارشناسان نشان داده چنین موضوعاتی صدرصد نیستند و واقعیات چیز دیگری است.

جذاب بون زن مهم است ولی جذابیت به معنای زیبایی صرف نیست بلکه ابعاد اخلاقی و روانی آن مهم­تر می­باشند، همین­طور درک متقابل، تفاهم، همدلی، همراهی، القای آرامش و… با نگاهی به آمار زن و شوهرهایی که در سال­‌ها و ماه‌های ابتدایی زندگی تصمیم به جدایی می‌گیرند؛ نشان می­دهد اعتیاد، بیکاری، عدم تفاهم همسران بیشترین عوامل مراجعه زوجین به دادگاه برای طلاق است که اگرچه برخی از آن­ها با صلح و سازش حل می­شود اما در اکثر موارد به طلاق می‌­انجامد.

میانه­ روی و تعدیل در برخورد زن با مرد و مرد با زن از اهمیت  ویژه‌­ای برخوردار است. نباید یک روز سرشار از عشق و علاقه با همسر خود برخورد کرد و فردای آن با قهر یا پرخاشگری (حال به هردلیلی) چنین رفتاری صرفا پتانسیل تخریبی دارد. خوش­بختی و سعادت جامعه­ آینده به نیک ­اندیشی، وظیفه ­دانی و هوشیاری و آزادی فکر فرزندان امروز بستگی دارد، و همه چیز از جمله سعادت از طریق آنان به اجتماع سرایت می­کند.

برخی از پژوهشگران معتقدند؛ صنعتی شدن و پدید آمدن ظواهر جامعه­ مدرن، تبعاتی مثل؛ تخریب ساختار خانواده­ سنتی و تضعیف اخلاق در خانواده و جامعه را به ­دنبال داشته است. یعنی مدرنیزاسیون جنبه­‌های متعددی را در خانواده‌های سنتی تخریب کرده و به­ نوعی از طریق انتقال ارزش‌ها و هنجارهای مدرن به­ نسل بعد ثاثیرگذار بوده است.

مطالعات بیانگر اثرات منفی مُدرنیزم اقتصادی خانواده می­باشد که تاثیر آن در تضعیف قوانین اخلاقی و آسیب­های اجتماعی و سطح بالای مسئوولیت­های خانواده­ سنتی مشهود است. به مرور زمان روابط اعضای خانواده برای دست­یابی به اهداف مدرن ادامه می­یابد که تکامل احساسات و عواطف نیست، در حقیقت انتقال این­گونه روابط به نسل‌های آینده تغییرات منفی به­ همراه دارد.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید