سازوکار خانواده مستحکم:
خوشبختی و سعادت جامعه آینده به نیک اندیشی، وظیفه دانی و هوشیاری و آزادی فکر فرزندان امروز بستگی دارد، و همه چیز از جمله سعادت از طریق آنان به اجتماع سرایت میکند. برخی از پژوهشگران معتقدند؛ صنعتی شدن و پدید آمدن ظواهر جامعه مدرن، تبعاتی مثل؛ تخریب ساختار خانواده سنتی و تضعیف اخلاق در خانواده و جامعه را به دنبال داشته است. به بیانی روشنتر مدرنیزاسیون، جلوههای متعددی را در خانوادههای سنتی تخریب کرده و به نوعی از طریق انتقال ارزشها و هنجارهای مدرن به نسل بعد ثاثیرگذار بوده است. مطالعات بیانگر اثرات منفی مُدرنیزم اقتصادی بر ساختار خانواده میباشد که تاثیر آن در تضعیف قوانین اخلاقی و آسیبهای اجتماعی و میزان مسئولیتپذیری خانوادههای سنتی مشهود است.
درگذر زمان روابط اعضای خانواده برای دستیابی به اهداف مدرن ادامه مییابد، که لزوما به معنای تکامل احساسات و عواطف نیست، در حقیقت انتقال اینگونه روابط به نسلهای آینده تغییرات منفی به همراه دارد. چون نظام سرمایهداری، نیاز به مصرف کننده بیشتر دارد، در نتیجه این روند از ایجاد خانواده مسئول جلوگیری کرده و بیشتر به سوی فردگرایی غیرمسئولانه و بیتعهد سوق پیدا میکند. از طرفی دیگر تجددگرایی نیز ساختار خانواده و الگوی روابط آن را دگرگون ساخته است. بررسیهای انجام شده توسط کارشناسان نشان داده؛ خانوادههای مستحکمی که از بحرانهای زندگی به سلامت عبور کرده و غالبا احساس خوشبختی میکنند ویژگیهایی دارند از جمله:
نسبت به یکدیگر متعهدند؛ که این امر برای توفیق خانواده دارای اهمیت حیاتی است. اعضای خانواده باید خود را وقف ارتقای هر چه بیشتر رفاه و سعادت یکدیگر کنند و بقای خانواده برایشان هدف اصلی به شمار آید. اعضای خانواده مستحکم از اختصاص وقت و انرژی کافی برای ارتقای روحیه یکدیگر و ایجاد نشاط در کانون خانواده به هیچ وجه دریغ نکنند.
حضور افراد خانواده در کنار هم؛ گذراندن اوقات فراقت، تفریح، صرف غذا و امثالهم به تاثیرگذاری روابط متقابل، استحکام عاطفی و پیوندهای اخلاقی مابین اعضای خانواده کمک فراوانی مینماید. به بیان روشنتر برای مستحکم نمودن پایههای کانون خانواده نیاز به صرف وقت و سپری کردن زمان کافی با یکدیگر میباشد.
تشویق و ستایش؛ در خانوادههای مستحکم اعضای خانواده مخصوصا پدر و مادر بهجای سرزنش و عیبجوییهای مداوم، در جستجوی یافتن نکات مثبت فرزندان هسنند تا آنان را مورد تشویق و تمجید قرار دهند. بعد از یک روز کاری اعضای خانواده وقتی به یکدیگر میرسند هر یک درصدد یافتن نکتهای مثبت در رفتار و کارهای روزانه دیگری است تا با مورد توجه قرار دادن آن نکته و بازگو کردن آن روحیه یکدیگر را تقویت کنند.
عدم سوءتفاهم؛ به اعتقاد روانشناسان ارتباط مؤثر به ایجاد حس تعلق کمک میکند و تحمل شکستها و بحرانهای شدید را آسان میسازد. خانوادههای مستحکم بر این نکته تاکید میکنند که ارتباط خوب به راحتی ایجاد نمیگردد بلکه به مرور زمان و با تداوم و تمرین بهوجود میآید. ارتباط صحیح به معنی از بین بردن سوءتفاهمات است. اعضای خانواده مستحکم، برای درک هر چه بهتر یکدیگر تلاش میکنند.
[…] برای گریز از بعضی ضعف های خانواده سنتی، ساختارهای خانواده مدرن را انتخاب کرده و درمان دردهایش را از آن طلب مي كند در […]