روانشناسی

خوی مثبت‌اندیشی

خوی مثبت‌اندیشی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

خوی مثبت‌اندیشی :

آگاهی و درک ما درباره­ هر واقعه و چگونگی برخورد با آن تعیین کننده نوع نگاه ماست. اگر با عینک بدبینی، سوظن و سرزنش با دنیا روبرو شویم، آدمی منفی­نگر هستیم، اما در صورتی که پاسخ‌­مان به وقایع زندگی با خوش‌بینی، شور و شوق و اطمینان و اعتماد باشد، حلقه­‌ای از مثبت‌­گرایی ایجاد می­شود که باعث تولید انرژی شده و اعتماد دیگران را در ما می‌پروراند.

خوش­‌بینی و تفکر سازنده­ می­تواند زندگی ما را به ­طرز چشم‌گیری تغییر دهد، ولی در عین حال اگر قرار باشد خودمان را مجبور کنیم به سبک خاصی بیاندیشم و مدام در یک چارچوب اجباری مثبت‌­اندیشی باشیم، چندان موثر واقع نمی­شود، درحالی­ که با روش‌های ساده‌تر می‌توانیم الگوی ذهنی خود را به­ سوی مثبت‌اندیشی و خوش­‌بینی تغییر دهیم.

درحقیقت اگر افکار، سرنوشت، سرگذشت انسان­‌های مثبت‌­اندیش را بررسی کنیم متوجه می­شویم؛ آن­ها به ­جای این­ که به مشکلات و گرفتاری‌ها توجه کنند و در دام آن­ها بیفتند، بیشتر حواس خود را به راه­‌حل‌ها معطوف کرده و دنبال یافتن راه­ چاره بوده و هستند، در نتیجه کمتر اضطراب و استرس سراغ­شان می­رود. دوم این­که افراد مثبت‌­اندیش بر روی جنبه­‌های مثبت­ زندگی خود تکیه­ بیشتری دارند، در نتیجه آرامش ذهنی زیادتری دارند. یعنی افراد مثبت‌­اندیش مجبور نیستند به جبر و زور فشار و داد و قال و خشونت روی بیاورند.

از طرفی اگر که من و شما هم دقت کنیم به افرادی بیش از دیگران در میان اطرافیان، دوست و آشنا تمایل داشته و جذب­شان می‌شویم، درواقع این اشخاص به ­واسطه­ انرژی مثبت درونی، جاذبه­ فردی زیادی دارند. یعنی به ­خاطر چارچوب‌­های ذهنی مثبتی که دارند، امواج مثبت‌­اندیشی را در محیط پیرامون خود جاری و ساری می­کنند، و می­توانند ارتباط عمیق­تر و منطقی‌­تری با دیگران برقرار کنند، به بیان ساده‌تر ارتباط گرفتن با چنین افرادی بسیار آسان است.

شادی می­تواند نتیجه مستقیم مثبت‌­اندیشی باشد. بیشتر مردم تصور می­کنند داشتن خانه یا اگر خانه دارند خانه بهتر، شغلی پر درآمد، ماشین بهتر امکانات و وسایل بهتر زندگی برایشان شادی می­آورد. ولی واقعیت چیز دیگری است. ممکن است امکانات و رفاه مادی به ما خوشی موقتی بدهد ولی در اثر مرور زمان رنگ می­بازد.

تحقیقات دانشمندان برطول عمر افراد نشان می­دهد افزایش سن با احساس شادی و مثبت‌­اندیشی رابطه‌ای مستقیم دارد. یعنی انسان‌­ها عمدتا در سنین پیری احساس خوشبختی و رضایت خاطر بیشتری می­کنند. زیرا افراد مسن با پیش‌آمدها و رویدادهای زندگی با حساسیت برخورد نمی‌نمایند، و نگاه ملایم­تر و مثبت­تری به دنیا دارند  و عمر را کوتاه­تر از آن می­دانند که بتوان به ­سختی زندگی کرد.

مثبت اندیشی یعنی برخورداری از تعادل درونی مناسب و حفظ آرامش و خونسردی در مواجهه با مشکلات برای این که بتوانیم انگیزه شخصی خود را حفظ کنیم. مثبت ­اندیشی به آن معنا نیست که به مشکلات توجه نکنیم یا بی ­دلیل و به­ صورت کاذب خوش­بین (الکی خوش) باشیم. مثبت اندیشی یعنی؛ به جای آن که در حلقه‌های فلج‌کننده احساسات ناخوشایند، به دام بیفتیم، دست به کار حل مشکل شویم و به سرعت اقدام مناسبی را در پیش گیریم.

دید ما نسبت به زندگی، ترکیبی از احساسات، افکار، باورها و عقاید است. اگر خواهان تغییر دیدگاه منفی به مثبت هستیم، اولین گام اساسی در این مسیر، شناسایی و تمایز قائل شدن بین احساسات، افکار و باورهاست. لازم است که بدانیم افکار، حاصل اوضاع و شرایط خاصی هستند که در همان شرایط نیز کاربرد دارند. درحالی که باورها، کلی‌تر و عمومی‌­ترند و در تجارب شخصی افراد ریشه دارند

هیجان‌ها و عواطف اصلی ترین شاخصی هستند که نشان دهنده دیدگاه مثبت یا منفی ما در زندگی هستند. هرچه از نشانه‌‌های عاطفی و هیجانی خودمان آگاه­تر شویم، بیشتر می­توانیم احساسات منفی خود را به مثبت تغییر دهیم. شناخت احساسات و علایم همراه با عواطف و هیجان‌ها یکی از راه‌هاست. برای مثال؛ دلشوره، نشانه­ اضطراب است. مثلا بر اثر چه محرک‌هایی عصبی و کج خلق می­شوید یا هنگامی که رضایت خاطر دارید، چرا بیش از حد معمول بخشنده و سخاوتمند می­گردید؟

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید