خانواده مستحکم دارای معیارها و ارزشهای مشخصی است که کلیهی اعضا از آنها پیروی میکنند. ارزشهایی مانند: صداقت، احساس مسئولیت، بردباری، ایمان و… از اصول اخلاقی خانواده است. اعضای خانواده میدانند که باید در عمل به ارزشهای مذکور پایبند باشند و به این نتیجه رسیده اند که نمیتوان از صداقت دم زد ولی برای فرار از برخی مسئولیت ها مثل دادن مالیات، متوسل به دروغ شد؛ همچنین نمیتوان از احساس مسئولیت در قبال همنوعان دم زد اما در زمان نیاز همسایه به فریاد او نرسید.
در خانواده مستحکم و اصولی بچه ها آزادی کامل انجام هر کاری را ندارند. در چنین خانوادهای حد و حدود و معیارهای شفاف حاکم است. شیوه والدین مقتدر در عین نرمی و ملایمت پایبندی به اصول و حفظ قواعد محترمانه است. در خانواده های موفق والدین به نظریات فرزندان گوش میدهند و برای احساسات آنان ارزش قائلاند. علاوه بر این بچه ها از اینکه میدانند در خانه چه جایگاهی دارند و چه کسی مسئول چه کاری است، احساس راحتی بیشتری میکنند.
در خانواده مستحکم والدین همیشه در دسترساند. به مراسم و آداب اهمیت میدهند و آن را عامل تحکیم و ایجاد مودت میدانند. هیچ یک از اعضا گمان نمیکند که بی نقص و عاری از عیب است و هرگز مرتکب اشتباه نمیشود. آنها میدانند که کامل نیستند و از پذیرفتناش ناراحت نمیشوند. اعضای خانواده های مستحکم از به کار بردن جملاتی نظیر: «متأسفم، عصبانی شدم یا ببخشید، تقصیر من بود» امتناع نمیکنند و در عین حال درصدد رفع عیب خود هستند.
اعضای خانواده های مستحکم در مورد مسائل مورد اختلاف بحث و گفتوگو میکنند، ولی از به کار بردن کلمات رکیک و اتهام زدن به هم اجتناب مینمایند. هر یک از اعضای خانواده مستحکم حق دارد که هنگام عصبانیت مثل آتشفشان فوران کند، و به مدت ۵ دقیقه با بیان آنچه باعث عصبانیتش شده خود را تخلیه کند، ولی حق پرخاشگری ندارد. بقیه اعضای خانواده با دقت و حوصله به حرفهای او گوش میدهند و در صورت لزوم پاسخ میگویند. در واقع این پاسخگویی بعد از فروکش کردن خشم صورت میگیرد. یکی از ویژگی های بارز چنین خانواده هایی، شوخ طبعی است، که فضای خانه را شاد و مفرح میسازد، و خانواده از با هم بودن و درکنار هم بودن لذت میبرند. اعضای خانواده مستحکم حداقل یک وعده غذا دور هم صرف می کنند، و بچه ها با کمک به چیدن میز غذا و شستن ظروف و… در کارها مشارکت میکنند.
عدم بازگویی مسائل خصوصی و مشکلات خانواده به افراد غیر. اعضای خانواده مستحکم میدانند که همواره امور بر وفق مراد و دلخواه انسان نیست. ممکن است مادر مریض شود، پدر منتقل گردد یا مصیبت بزرگتری اتفاق افتد؛ در اینگونه موارد خانواده با همبستگی، هم فکری و همکاری از پس مشکلات بر میآیند. این مهارتی است که با تمرکز بر نکات مثبت، برقراری روابط مؤثر، اتکا به قوای روحانی و قابلیت انطباق، کسب کرده اند و به خوبی از پس بحرانها برآمدهاند. خانواده مکانی است برای آسایش و آرامش، ارتقای معنوی و تجدید قوا؛ و عشق سرمایه ای است که والدین نسبت به یکدیگر و به فرزندان خود نثار میکنند.
[…] به عنوان یک نهاد اجتماعی، نقش مهمی در روند سعادت یا بدبختی حیات انسان دارد. اما […]
[…] از با هم بودن و درکنار هم بودن لذت میبرند. اعضای خانواده مستحکم حداقل یک وعده غذا دور هم صرف میکنند، و بچهها با کمک […]