روانشناسی

بازسازی ذهن

بازسازی ذهن - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

بازسازی ذهن :

هر وقت با رویدادی روب­رو می­شویم، ذهن براساس پیش‌­نویس‌هایش (تجربیات و ادراک گذشته- دوران کودکی) آن را تفسیر می­کند. الگوی ذهنی، همان شیوه­ فکر کردن است و با وقایع به‌­گونه‌­ای برخورد می­کند که منطبق با چهارچوب‌های تربیتی غالب‌اش­ باشد.  اعمال و رفتار انسان برگرفته از الگوهای ذهنی اوست نه به واسطه‌ی عقاید یا گفتارش. الگوهای ­ذهنی ریشه­ در ناخودآگاه دارد و محدود­کننده­‌ی فضای ذهن می­باشد. برای خروج از این چارچوب باید بتوانیم الگوی ذهنی را تغییر دهیم.

«فراگیری از طریق تقلید برای بسیاری از موجودات و از جمله انسان امری ضروری است. وقتی به سن بلوغ می­رسیم از امتیاز انتخاب برخوردار می­شویم از چه چیزی و چه کسی تقلید کنیم. در ضمن می­توانیم آگاهانه الگوهای جدیدی انتخاب نماییم و آن­ها را به جای الگوهای قبلی قرار دهیم» (چگونه مانند لئونارد داوینچی فکر کنیم- مایکل جی­کلاب- مهدی قره ­داغی– البرز –ص۱۳).

با تغییر الگوی ذهنی، زندگی خود را دگرگون کنیم

بهترین روش برای رفع مشکلات و عادات ناخوشایند مثل: ترس­‌ها، عصبانیت­‌ها و دیگر صفات ناپسند، استفاده از الگوی جایگزین ذهنی می­باشد. «ابتدا رفتاری که قصد تغییرش را دارید تجسم کنید، سپس تصویر کوچکی از آن­چه می­خواهید را در نظر آورید و در مدت یک ثانیه سعی کنید آن را بزرگ و بزرگتر کنید تا روی تصویر رفتار ناخوشایندتان را بپوشاند» (قدرت بی­پایان- آنتونی رابینز- ترجمه میترا میرشکار- ص ۱۴۸)

کنار گذاشتن برخی عادات ذهنی شاید به ­نظر کمی مشکل برسند، اما برای به ­دست آوردن الگوهای تازه و نو مجبوریم چارچوب کهنه را دور بیندازیم، گرچه این­کار در ابتدا ممکن است دشوار و سخت باشد. بیش­تر ما دوران کودکی را با احساساتی تکه­ تکه شده از بار گناه پشت سر می­گذاریم و همواره کوله­‌باری از خشم و ترس و گناه را با خود این طرف و آن طرف می­کشیم. «بکن و نکن‌ها، برو و نروها، بشین و ساکت‌شوها، مواظب باش­‌ها، بپا آبروت نرها، لولو میاد می­خوردت­‌ها»، وامثالهم حاصل دوران کودکی است که اعتقادات ذهنی یا بهتر بگوییم چارچوب‌های ذهنی ما را شکل می­دهند. متاسفانه بیش­تر ما در چارچوب‌های ذهنی دوران کودکی خود اسیر شده و نمی­دانیم چه ­طور خود را از آن­ها برهانیم.

   هیچ یک از ما قدرت انتخاب پدر و مادرمان را نداریم، بیش­تر آن­چه می‌آموزیم (در رفتار و روابط) یا رنج‌­های روانی که تحمل می­کنیم، با توانایی‌ها و ناتوانایی‌های پدر و مادرمان ارتباط دارند. براساس نظریه­ برخی پژوهشگران: «پروتکل و مانیفیست زندگی هر انسانی به وسیله مادر او در دوران کودکی شکل می­گیرد آن­ هم توسط چند واژه و جمله­ ساده. درحقیقت این مادران هستند که خمیرمایه­‌ی زندگی هر انسانی را شکل می­دهند. بیانیه و قرارداد زندگی انسان در دستان مادر و تنها مادر اوست، با بایدها و نبایدها، برو و نیاها، بنشین و بلندشوها، بخور و نخورها… و از همه مهم­تر عشقی که به او می­دهد. مادر می­تواند شراره‌های آتش جهنم را در کودکش شعله­‌ور سازد یا درهای بهشت را به روی او باز کند».

«اگر بچه­ی سه ساله را وسط اتاق بگذاریم؛ مسخره‌­اش کنیم، سرش داد بزنیم، تحقیرش کنیم، کتکش بزنیم؛ دست آخر با کودکی وحشت­زده روب­رو می­شویم که گوشه‌ای کز می­کند یا می­زند زیر گریه، و ما نیز هرگز به توانایی‌ها و استعدادهای بالقوه‌اش پی نمی­بریم. اما اگر به همین بچه بگوییم که چ­قدر دوستش داریم، چه زیباست و وجودش تا چه اندازه برای­مان مهم و عزیز است و چه اندازه باهوش و داناست و اگر اشتباهی بکند هم مانعی ندارد. آن­گاه استعدادهایی این کودک از خود نشان خواهد داد که ما را به حیرت فرو خواهد برد» (شفای زندگی- لوییز هی- گنجه ­خوشدل – ص ۶۳)

پروتکل و مانیفیست زندگی هر انسانی در دستان مادر اوست، آن‌هم با تعدادی اندک کلمه و جمله

رفتارهای نسنجیده‌ی آموزگاران و کادر مربیان مدارس، در یادگیری از اطرافیان و محیط و شکل‌گیری چارچوب‌های منفی یا تخریب ساختار ذهنی ما نقش برجسته‌ای دارند. مثل؛ سرزنش‌هایی که طی سال‌ها از محیط پیرامون (پدر و مادر و…) به ما وارد شده، و حال ناخواسته همان‌ها را خودمان به خودمان وارد می­سازیم و گره بر گره­‌های کلاف درهم و پیچیده­‌ی ذهن­مان می­‌افزاییم.

ذهن ما نسخه‌­ی هر رویداد یا اتفاقی را که می‌بینیم به سادگی می­پیچد. در مکتب «تحلیل ­­رفتار متقابل» این موضوع را به پیش‌نویس‌های ذهنی تشبیه می­کنند. واکنش افراد مختلف را هنگام وقوع یک رویداد در نظر بگیرید، مثال: تصادفی در خیابانی شلوغ بین دو خودرو اتفاق افتاده است؛ برخی­ در این شرایط پرخاشگر می­شوند، درحالی­که عده‌ای با خونسردی برخورد می­کنند.

آن­چه موجب تفاوت رفتار انسان‌ها هنگام وقوع حوادث می­شود، طرز فکر آنان نسبت به موقعیت است و این­که از چه زاویه‌­ای به مساله نگاه می­کنند. درنتیجه افرادی که افکار منفی دارند؛ زودتر و شدیدتر از کسانی که دارای باور و نگرشی مثبت­ هستند؛ آرامش خود را از دست می­دهند. چنین افرادی ممکن است عکس‌­العملی نامعقول از خود نشان دهند. افکارمنفی هرچند ممکن است در طول زندگی فرد رشد یافته باشد و حتا به دوران کودکی او مربوط باشد، اما قابل تغییر هستند.

برای تغییر باید چیزی را رها سازیم، لایه‌های کهنه را کنار بگذاریم تا تفکر و اندیشه‌­ای تازه جانشین آن کنیم. حذف برخی از آن‌ها به نظر ساده نیست، چون مانند تخته­ سنگی محکم در ذهن ما چسبیده‌­اند، ولی مطالعات نشان داده عملی است انجام شدنی.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید