روانشناسی

اختلال دوقطبی

اختلال دو قطبی - دکتر افشین طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

اختلال دوقطبی یا شیدایی – افسردگی نوعی اختلال خلقی و یک بیماری روانی است. افراد مبتلا به این بیماری دچار تغییرات شدید خُلق می‌شوند. اختلال دو قطبی به صورت معمول در آخر دوره نوجوانی یا اوائل دوره بزرگسالی تظاهر پیدا می‌کند. این بیماری انواع مختلفی دارد که مهمترین آن اختلال دوقطبی نوع یک و اختلال دو قطبی نوع دو است. تفاوت این دو اختلال در وجود دوره شیدایی است؛ در نوع یک این حالت اتفاق می‌افتد ولی در نوع دو شکل خفیف‌تری از آن که نیمه‌شیدایی است، بروز می‌کند.

شروع بیماری معمولاً با دوره‌ای از افسردگی می‌باشد و پس از یک یا چند دوره از افسردگی، دوره شیدایی بارز می‌شود. در تعداد کمتری از بیماران شروع بیماری با دوره شیدایی یا نیمه­ شیدایی است.

اگرچه دلیل قطعی برای این اختلالات هنوز شناخته نشده‌ است، اما محققان بر این باورند که اختلالات دوقطبی منشا ارثی دارد (تنها نظریه است) و ترکیب ژنتیکی افراد بیشتر از تربیت آن­ها در این اختلالات موثر است. ممکن است مشکل فیزیکی در قسمتی از مغز که کنترل حالات روانی را به عهده دارد عامل این اختلالات باشد. به این دلیل است که این اختلالات با دارو قابل درمان هستند. همچنین نوسانات خلقی ممکن است گاهی توسط استرس یا بیماری بوجود بیایند.

دوره‌های شیدایی از چند روز تا چند ماه به طول می‌انجامند و معمولاً شدت آنها باعث می‌شود که بیمار نیازمند درمان جدی به صورت بستری و همراه با مراقبت زیاد باشد. با فروکش کردن علایم، به خصوص در اوایل سیر بیماری، معمولاً فرد به وضعیت قبل از بیماری خود برمی‌گردد و به همین دلیل بسیاری از بیماران یا خانواده‌های آنان تصور می‌کنند بیماری ریشه کن شده و دیگر نیازی به ادامه درمان وجود ندارد. ازاینرو درمان را قطع می‌کنند. اما قطع زود هنگام درمان خطر برگشت بیماری را بسیار افزایش می‌دهد و باعث می‌شود که بیماری در فاصله چند ماه با شدت بیشتری آشکار شود.

برخی از علائم و نشانه‌های این بیماری:

۱-  بی‌قراری، افزایش انرژی و میزان فعالیت

۲-  احساس نشاط شدید همراه با خود بزرگ‌بینی

۳-  تحریک پذیری مفرط

۴-  صحبت کردن بی‌وقفه، پریدن از موضوعی به موضوع دیگر با سرعت خیلی زیاد

۵-  عدم توانایی تمرکز، حواس‌پرتی

۶-  کم خوابی

۷-  اعتقادات غیرواقعی درمورد توانمندی‌ها و قدرت فرد

۸-  قضاوت سست و ضعیف

۹-  ولخرجی زیاد

۱۰-رفتار متفاوت از حالت معمول که مدتی طولانی ادامه دارد

۱۱-افزایش تمایلات جنسی

۱۲-بروز تصمیم‌های ضدونقیض

۱۳-سوء مصرف داروها و مواد مخدر، الکل و داروهای محرک

۱۴-رفتارهای اغواگرانه، مداخله جویانه، و پرخاشگرانه

 

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید

1 دیدگاه