ماهیت ذهن
ذهن انسان ماهیتی خلاق دارد؛ یعنی افکار را به عمل تبدیل میکند. ذهن بسته به دستوری که ما به آن میدهیم، امکان دارد فعال و پویا باشد، یا کند و تنبل. وقتی وظیفهای را به ذهن خود واگذار میکنیم کار دانشمندی را انجام میدهیم که دادههای مختلفی را در اختیار کامپیوتر قرار میدهد.
به بیانی سادهتر اگر ذهن را مثلا به دو بخش مثبت و منفی، موفقیت و شکست، نور و تاریکی، خوب و بد تقسیم کنیم؛ هر بخش عملکرد ویژه خود را دارد، یعنی فعال کردن بخش مثبت ما را به نتایج خوب، درخشان و سودمند میرساند، و در بخش منفی جز یاس و اندوه و بیچارگی چیزی عایدمان نخواهد شد.
قابلیتها و تواناییهای ذهن به گونهای است، که اگر بتوانیم فعل و انفعالات جاری در آن را مدیریت کنیم؛ به سادگی قادر خواهیم بود از بیشتر توانمندیهای ذهن استفاده کنیم. ولی اگر عنان این قابلیتها و تواناییها خارج از دست باشد، موجبات سقوط و زوال ما را فراهم خواهند ساخت، یعنی مایه رکود و نزول انسان شده، و زمینه ساز پدید آمدن مشکلات زیادی در زندگی میگردند.
به بیان روشنتر عدم مدیریت ذهن، موجب پدید آمدن خصایص زشت و ناپسند و ناتوانی و ناکارآمدی در ما میشود، طوری که نمیتوانیم رفتارمان را مهار کنیم. چون چهارچوب ذهنمان در اختیار ناپسندیها است. ولی اگر بتوانیم بر ذهنمان سلطه داشته باشیم و پتانسیل ذهن را مدیریت کنیم همه چیز در اختیارمان خواهد بود.