اجتماعی

قشر دانشجو

قشر دانشجو - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

قشر دانشجو :

چون در گذشته اکثریت مردم جامعه بی سواد بوده و در نتیجه از دسترسی به منابع علمی، اجتماعی، سیاسی و… محروم بودند ازاین­رو قشر محصل یا دانشجو که از فرنگ باز می­گشتند و اطلاعات و مشاهدات متفاوتی را به همراه خود وارد جامعه ایران می­کردند، نزد عام و خاص از احترام و ارج زیادی برخوردار بودند.

درگذر زمان با بالا رفتن سطح سواد و فرهنگ جامعه و باز شدن دانشگاه‌های متعدد نقش و جایگاه افراد تحصیلکرده، به ویژه قشر دانشجو که تعلق و وابستگی‌های کمتری به زندگی مادی داشتند، در شکل‌گیری نهادهای مدنی روشنفکری، سیاسی، اجتماعی و… که به نوعی با گرایشات آزادی­‌خواهی، ایده‌­آلیستی و مبارزه‌طلبی همراه بود، بیشتر شد.

در حقیقت دانشجویان نه تنها در ایران بلکه در بیشتر کشورهای جهان پیشرو و طلایه‌دار نهضت‌های سیاسی، اجتماعی، هنری و غیره بوده‌­اند. آن­ها توانسته­‌اند ذهن افراد جامعه را نسبت به موضوعات مختلف روشن کنند. چه در برابر استبداد، چه در برابر ظلم، چه در قالب جنبش‌های نوین هنری، ادبی، اجتماعی و… دانشجویان پیام‌­آور تغییر و امید برای مردم سرزمین خویش بوده‌­اند.

دانشگاه، یکی از زیربنایی‌ترین ارکان تغییر هر جامعه و کشوری است که با برخورداری از محیط مستقل علمی سعی در تولید دانش، فرهنگ‌­سازی، شخصیت سازی، توسعه مهارت­‌ها و شکوفایی استعداد می­نماید. اساسا چون دانشجو در دانشگاه با اندیشه­‌های نوین بشری روبرو می­گردد و زمینه­‌های تبادل افکار نیز برایش فراهم است، درنتیجه قدرت تمیز و استدلال بیشتری هم به دست خواهد آورد. ازاین­رو، رسالت اصلی دانشگاه باید با ایجاد ساختارهای پویا و خود اصلاحگر این مهم را به انجام برساند.

در گذشته داشجویان در برخورد با مسائل محیط و اجتماع به صورت خنثی و بی تفاوت برخورد نمی‌کردند، بلکه دلسوزانه و مسوولانه با ایجاد تشکیلات سالم و اصولی از جمله تشکل‌­های دانشجویی، سعی داشتند به شکلی مؤثر در جهت ارتقای سطح فرهنگی دانشگاه و جامعه اقدام نمایند، یعنی تلاش در راستای افزایش مکارم اخلاقی به کمک زیر ساخت‌های فکری. در اغلب موارد در کشورهای مختلف دانشجویان با تکیه به بنیادهای اصیل فرهنگی در حل و  فصل شبهه­‌های فکری موجود در ذهن خود تلاش کرده‌­اند، و همینطور در برابر ظلم و ستم نیز از خود ایستادگی نشان داده‌اند.

در نمونه‌­ای تاریخی؛ آذر ۳۲ شاهدیم که دانشجویان با خیزشی آگاهانه چگونه در برابر حضور شوم نماینده­ استکبار (نیکسون) در دانشگاه واکنش نشان داده که حتا در این راه سه نفر شهید می‌شوند. پس از آن در قیام ۱۵ خرداد سال ۴۲ ، فعالیت‌های ضد رژیم طاغوتی مستمر که منجر به انقلاب اسلامی گردید، پس از آن جهاد سازندگی و حضور در جبهه‌ها همه و همه حضور پر شور و آگاهانه دانشجویان مشهود است. موضوع مهمی که در تمامی این سال­‌ها همواره مورد تکریم مردم بوده است؛ مکارم اخلاقی، شان و مرتبه و جایگاه اجتماعی خاص و ویژه و منحصر به فرد دانشجویان بوده است.

مردم این سرزمین به­‌واسطه حافظه­ی تاریخی و پیشینه‌­ای که نسبت به شخصیت اجتماعی و فرهنگی دانشجویان دارند، شاید هنوز انتظار دارند آنان دارای روحیات متفاوتی با دیگران باشند چه از نظر تحلیل مسایل روز، چه گفتمان سیاسی، چه آداب فرهنگی و اجتماعی، چه عقاید مذهبی. از نظر و دیدگاه تاریخی مردم دانشجو می­تواند شخصیتی متفاوت و تاثیرگذار باشد، که با در نظر گرفتن همه شرایط چنین دیدگاهی باز می­گردد به همان پیشینه­ تاریخی از زمان قاجاریه.

به واسطه چنین تاثیرگذاری عمیقی قدرت­‌های استکباری به اشکال مختلف با نفوذ در میان جمعات دانشجویان سعی در تخریب فکری و به بی­راهه کشاندن آنان را داشته و دارند، کاری که در سال­های اخیر به مدد ابزارهای نوین رسانه­ای توسط شبکه‌های اجتماعی، اینترنت، تبلیغات مخرب، منحرف و غلط بر سر دانشجویان آورده‌اند و در حقیقت این قشر روشنفکر را دستاویز امیال و نیات خود قرار داده‌­اند. تهاجم فرهنگی و یورش رسانه‌­ای به جوانان؛ دختران و پسران ایرانی در سال‌های اخیر از نمونه­‌های بارز آن می­باشد.

از طرفی دیگر اگر دانشجو با استفاده از ظرفیت ذاتی و پتانسیل مثبتی که دارد به دلیل اعتراضی کوچک به مسائل دانشگاه حتی مشکلات صنفی؛ ستاره‌دار شود، یعنی این پیام را به دانشجو منتقل می­کند که او فقط باید درس بخواند، در این صورت این دانشجو دارای چه قدرت و توان اجتماعی است.

البته این همه داستان نیست اگر از جنبه­‌های دیگر نگاه کنیم در می‌­بابیم که میدان‌های تازه‌­ای پیش روی دانشجو پدیدار شده است؛ بسیاری از دانشجویان چالش‌های قدیمی (آزادی‌های سیاسی و اجتماعی) را حل شده می­دانند؛ درنتیجه ترجیح می­دهند انرژی و پتانسیل ذاتی خود را در زمینه‌های دیگری مصرف کنند.

در حقیقت باید اذعان داشت به واسطه­ باز شدن فضای سیاسی حاصل از انقلاب، زمینه‌های جدید فعالیت، به وجود آمدن چالش‌های نوین ذهنی، بالا رفتن سطح سواد عمومی و دانشگاهی جامعه، آگاهی مردم از مسائل روز جهانی و… ضریب نفوذ و تاثیر اجتماعی دانشجو طی دهه‌های اخیر کاهش یافته است. ولی آنچه مسلم است با وجود همه تغییرات و پیشرفت‌ها هنوز دانشگاه محل تضارب آرا و اندیشه­‌هاست و خواهد بود؛ دانشجویان باید از این پتانسیل در جهت پیشبرد افکار خود استفاده کنند.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید