خانواده

عیب­جویی مداوم

عیبجویی مداوم
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

عیب­جویی مداوم به بهانه­ های حق و ناحق یکی دیگر از موضوعات مرسوم و منفی است که در بسیاری از خانواده­ ها در سراسر دنیا وجود دارد، و گاه به شکلی افراطی از سوی زن یا شوهر یا هر دو، فضای خانه را مسموم و فرزندان را متاثر و تخریب می­کند. شاید یکی از همسران خطایی کرده یا کار خبطی را سهوا یا عمدا انجام داده که از چشم دیگری مستوجب سرزنش و نکوهش باشد، ولی باید بدانیم که اولین مولفه­ پایداری کانون خانواده حفظ امنیت روانی آن است. ازاین­رو همسرانی که به هر بهانه ­ای شمشیر برّان سرزنش و تحقیر را بر روی هم می­کشند، در واقع شرایط و اوضاع امنیتی خانواده را به خطر می­اندازند.

عادت به عیب­جویی مداوم و ایراد گرفتن از یکدیگر باعث ایجاد تنش و كشمكش مستمر در زندگی و تزلزل در بنیان آن خواهد شد .مسئله این است چون هر یک از ما بر تپه­ای از عیوب خود ایستاده ­ایم، درنتیجه فقط معایب افراد روبرو را می­بینیم و از عیب­ های خودمان غافلیم. برای همین اغلب اوقات دست به ­عیب­جویی و ایراد گرفتن از دیگران می­زنیم. همسران به جای سرزنش و ملامت، بهتر است با توجه به ویژگی­ های مثبت همسرشان او را مورد تمجید و تحسین قرار دهند. با این­کار به مرور زمان عیب­ ها هم کمرنگ خواهد شد.

شاید ریشه­ عیب­جویی، احساس حقارت، حسادت یا کینه­ جویی در افراد باشد، که معمولاً به ­دنبال رها شدن از شر آزار روانی آن برای لحظاتی، به ملامت ایراد گرفتن از دیگران متوسل می­شوند. اغلب همسر عیب­جو از این راه می­خواهد همسرش را از نگاه دیگران (عمدتا فرزندان) بیاندازد و او را بی ارزش سازد. همچنین، گاه درصدد آن است که عیب­ های خویش را موجه و کم اهمیت نشان دهد و یا سرپوشی بر خطاها و لغزش­ های فراوان خود بگذارد. گاهی نیز عیب­جویی به انگیزه تمسخر است. همسرانی که زیاد ایراد می­گیرند، ناخودآگاه احساس می­کنند که باید همسرشان را اصلاح کنند و زمینه­ این­کار با ایراد گرفتن آغاز می­شود. البته ریشه­ بیشتر مشکلات رفتاری انسان به­ دوران کودکی و الگوبرداری او از پدر و مادر باز می­گردد.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید