اجتماعی

رمان فارسی

رمان فارسی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

رمان فارسی

در ایران بیشتر نویسندگان به دنبال سوژه­‌هایی تکراری و نخ­نما شده ولی پر مخاطبی هستند که همواره مورد اقبال و استقبال حداقل بخش قابل توجهی از بازار کتاب خوان بوده است. رمان‌هاي عاشقانة عامه ­پسند از این نوع­ند که قالب ادبي مناسبي ندارند و با نثری سطحی و گاها نادرست چارچوب‌ها و كليشه­‌هاي قراردادی را از عنوان و موضوع تكراري گرفته تا پايان­بندي‌­هاي خوش يا ناخوش، سعي در به تصوير كشيدن زندگي‌­هاي غلو شده­اي را دارند كه غالباً دروغين، ساختگي و دور از واقعيت هستند، مثل فیلم­‌های بالی­وود.

اساسا ادبیات داستانی به ویژه رمان (رمان­‌های ارزشمند)؛ تاثیر زیادی در زندگی بشر داشته و دارد. ادبیات داستانی و رمان با ساختار قابل فهم و داستانی می­تواند موضوعات پیچیده و سخت فلسفی را برای افراد مختلف بازگو کند. رمان طرفداران زیادی در همه جهان دارد. ژانر حاکم بر فضای غالب رمان­های عامه­ پسند  ایرانی ملودرام است و نویسندگان صرفا به دنبال جلب رضایت خوانندگان سوژه­‌ها و پیرنگ رمان را پی می­ریزند.

درجایی که بسیاری از نویسندگان پیشرو و نوگرا با ارایه یک سبک  آوانگارد در حقیقت نه تنها توانسته‌اند جای خود را در دنیای ادبیات باز کنند بلکه مخاطبین زیادی را نیز جذب کرده‌­اند. مشکل اصلی این است که نویسندگان جوان ما از انرژی و پتانسیل ذهنی خود برای خلق یک نگاه تازه‌­ی انسانی به رویدادها پیرامونی و جهان استفاده نمی­کنند. بیشتر رویدادهای جهان تکراری است؛ آدم­ها کار می­کنند، ازدواج می­کنند، بچه ­دار می­شوند، می­میرند، عده ­ای ظلم  می­کنند و هزاران چیز دیگر…

نمی­توان مشکل امروز ادبیات داستانی و رمان­های ایرانی را صرفا در تکراری بودن سوژه یا ضعف قلم نویسنده و امثالهم دانست. مهمترین و زیربنایی­ترین مساله که پیکره­ ادبیات ما را تهدید می­کند عدم وجود نوگرایی تیزبینی، تفکر، قدرت ذهنی، خلاقیت و… است. شاید بتوان گفت نویسندگان نیاز به نوعی رُنساس ذهنی دارند تا دنیا را به گونه‌­ای دیگر ببینند.

نویسنده­ باید قوه­‌ خلق نگاه تازه به جهان را داشته باشد، فرق آدم خلاق تیزبین و نخبه در همین است. یعنی کسی که ذهنی قدرتمند دارد و می­تواند ظرافت‌­های دنیا را ببیند، قادر است قوه­‌ انتزاع ذهنی انسان­‌ها را با نوشته ه­ایش به راه اندازد و ذهن را تحریک کند که خواننده به فکر فرو رود تا جور دیگر و از زاویه­‌ تازه­ای به وقایع و رویدادها بنگرد. نویسنده­‌ خلاق و هوشیار می­تواند یک معلم، یک مربی، یک راهنما و یک مشعل­دار برای هدایت نوع بشر باشد و او را کمک کند.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید