روانشناسی

تصویر ذهنی

تصور - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

تصور، باوری­ست که انسان نسبت به ­وقوع یا عدم وقوع موضوعی دارد؛ مثل: ((اراده می­کنیم با تلاش، اضافه وزن­مان را کاهش­ دهیم)) یا ((در رشته­ مورد علاقه­ ادامه تحصیل دهیم)). تصور عمـلی بـودن این­کار عامل تعیین­ کننـده­ی بـه وقـوع پیوستن آن موضوع خواهد بود. بعضی از انسان­ها فقط در شرایط خاص، مثل: هنگام غذا خوردن، گپ زدن با دوستان، تفریح، ورزش یا استخر رفتن احساس رضایت می­کنند، اما هنگام کار (شغل)، درس خواندن یا انجام کارهای منزل، ابراز ناخشنودي مي­كنند.

براي مقابله با چنين حالت و حسي فقط کافی­ است تصویر ­ذهنی و نگرش خود را از کاری که انجام می­دهيد عوض کرده تا آن فعالیت برای­تان جاذبه داشته باشد. چون خاطره­ ما (همان تصور ذهنی) از استخر رفتن این پیام را به ­مغز می­دهد که قرار است کاری شاد و سرگرم کننده صورت پذیرد، از اين­رو نسبت به­ انجام آن واکنش مثبت نشان می­دهیم. حال اگر در کودکی هنگام رفتن به سینما با صحنه آتش ­سوزی رو­ب­رو شده باشیم، هر بار که پیشنهاد سینما رفتن به ­ما بدهند، ناخودآگاه کُدها و پیام­ های منفی از ضمیر ناخودآگاه به­ ذهن ما ارسال می­شود و غدد مغز، هورمون­ هايی ترشح مي­كند که احساس ناراحتی، بدی، وحشت و نگرانی به ما دست می­دهد.

ما تا حدود زیادی همانی هستیم که فکر می­کنیم، درحقیقت این طرز فکر ماست که ما را به عرش می­رساند و یا در گرداب ناامیدی می ­اندازد. برای انجام کاری که به ­نظر مشکل می­آید  کافی­ است الگوهای ذهنی را تغییر دهیم تا برای­مان جذابیت پیدا کند. تصاویر­ ذهنی، زمینه­ ساز دستیابی به شادی یا غم، موفقیت یا شکست، خوشي یا رنج هستند. تصویرهای­ ذهنی مثبت کمک می­کنند تا از زندگی لذت ببریم، هم­چنین می­توانند اسباب اعتماد به­ نفس و اطمینان به­ کار و فعالیت­ هایی باشد که ما برای زمان فراغت انتخاب می­کنیم.

بهترین و طلایی­ ترین لحظات زندگی­تان را تجسم ­کنید و با توجه به واقعیت­ ها، نه ­خیالات ­واهی (بر اساس ­تصور مثبتی ­که ­از زندگی ­دارید) تصویر خوش آیندی در ذهن ترسیم و آن­را تقویت کنید؛ دیگر این­که خود را در وضعیت دلخواه تصور کنید، وقتی در نیمه هوشیارتان دست به­ تجسم بزنيد اين­ كار (تصویرسازي) شما را در رسیدن به آن­چه در فكر داريد کمک می­کند.

اشخاصی­ که در سال­ های شکل­ گیری شخصیت­ شان طوری تربیت شده­ اند که­ می­توانند بدون کمترین تلاش از تصویرذهنی مثبت برخوردار باشند، بهتر از سایرین (البته با کمی تلاش و درک موضوع) توانایی رفع مشکلات زندگی را دارند. با تکرار، مداومت و شناخت محدودیت­ ها، مي­توان تصویرذهنی را بهبود بخشيد و به عزت ­نفس رسيد.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید

3 دیدگاه

  • درود بر شما دکتر.خیلی خیلی خیلی لذت بردم.واقعا انرژی تحلیل رفتم برگشت.ازاین به بعد سعی میکنم که فقط لذت ببرم حتی از سخت ترین کارها.

  • استاد به نظرتون تصویر سازی زیاد از حدش باعث نمیشه خیال بافی و رویا پردازی کنیم ؟! اگه چیزی که هنوز وجود نداره تو ذهن ما نفش ببنده و بعد هم به واقعیت تبدیل نشه که خیلی به مشکل بر میخوریم .

    • درباره‌ی آرزوها، راه‌های غلبه بر مشکلات و رسیدن به موفقیت به سادگی می‌شود تصویرسازی، يا خیال‌پردازی کرد و تا حدي اعتماد به‌نفس به‌دست آورد. رسیدن به قله‌های ترقی و پیشرفت را باید بارها در خیال خود و به چشم ذهن دیده باشیم تا در عالم واقع به‌وقوع بپیوندند.