پادکست: قواعد حل مشكلات
گفتمان افشین طباطبایی درباره سه قاعده ساده در برخورد با مشکلات.
چگونه بر مشکلات غلبه کنیم؟
ما معمولا به عمق مسائل توجه نمیکنیم و همیشه ساده ترین و سطحی ترین راه حل ممکن برای برطرف کردن هر مشکلی را می یابیم (چون راحت تر است) و با انجام آن، خودمان را گول میزنیم. این موضوع، زخم های کهنه را دوباره باز خواهد کرد. ولی اگر حوصله به خرج دهیم و ریشه مشکل را بیابیم، از آن پس میتوانیم همه مشکلات مشابه را به روشی صحیح حل و فصل کنیم.
باید قبول کنیم؛ فقط مردگان فاقد مشکل هستند، ازاینرو مشکلات از نشانه های بارز زندگی می باشند. هرچه بیشتر با مشکلات دسته و پنجه نرم کنیم، زنده تر و فعال تریم. مشکلات و پیشرفت رابطه مستقیمی باهم دارند. از سویی دیگر رسیدن به موفقیت بدون گذر از سد مشکلات ممکن نیست، در نتیجه اینکه مشکلی نداشته باشیم گمانی نادرست است، موضوع اصلی یافتن روشی مثبت و درست برای حل آنان می باشد.
مهم زمین خوردن نیست، بلکه دوباره برخاستن است. هر فردی با مشکلات و سختی هایی روبرو می شود. کسانی میتوانند از این عرصه سرفراز بیرون آیند که مهارت رویارویی با ناملایمات و جسارت و شجاعت برای دستیابی به اهداف شان را داشته باشند.
سه قاعده به توسعه سلامت روانی در رویارویی با مشکلات کمک میکنند :
قاعده اول:
واژه «مشکل» تداعی کنندهحساسات منفی و مأیوس کننده است. به جای آن واژه مبارزه یا چالش را به کار ببریم: «با چالش های بزرگی روبروییم که باید آنها را حل کنیم». مبارزه و چالش بار مثبت و انرژی زا دارد که ما را به سمت کشف یک راه حل ترغیب میکند. چالش، نیمه پُر لیوان است و مشکل، نیمه خالی لیوان. ارزشمندترین دارایی ما چارچوب ذهنی تفکر مثبت است.
قاعده دوم:
شکست وجود خارجی ندارد بلکه یک بازخورد است. وقتی موشک از مسیرش خارج میشود، سنسورهای کنترل خودکار، موشک را به مسیر اولیه باز می گردانند. این آگاهی از خطا، موشک را قادر میسازد تا با دقت در مسیر صحیحش حرکت کند. زمانی که مرتکب اشتباهی می شوید، آن را شکست به حساب نیاورید، درحقیقت آن اتفاق نوعی سیستم هدف یابی است، تا شما را دوباره به مسیر درست بازگرداند. هر اشتباهی را یک تجربه آموزنده به حساب آورید.
قاعده سوم:
حتما راه حلی وجود دارد، باید آن را بیابید. ممکن است در دنیا مشکلات زیادی وجود داشته باشد، اما برای هر یک از آنها میتوان چندین راه حل پیدا یا ابداع کرد. تشخیص این مطلب باعث به جریان افتادن نیروی خلاقه ما میگردد، هنگامی که می گوییم: «این کار سخت است» در واقع قدرت خلاقیت خود را سرکوب کرده ایم.