اجتماعی

يافتن خوش­بختی

یافتن خوشبختی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

چگونه بدانیم که شخص خوش­بختی هستیم؟ شاید پاسخ به ­این سؤال آسان به­ نظر برسد؛ به­ این­­ ترتیب­ که بگوییم:«هرلحظه ­ای­­ که احساس خوشی می­کنیم، خوش­بخت هستیم». اما این پاسخ دقیق و مناسبی برای ارزیابی خوش­بختی نیست. اگر احساس ما­ نتواند تعیین­ کننده­ میزان خوش­بختی­ مان باشد، پس چه­ چیز دیگری معیار خوش­بختی­ است؟ مبناي پاسخ بیش­تر ما به ­این سؤال، مقایسه خودمان با دیگران است و این مقایسه اغلب با کسانی­ است که تصور می­کنيم از ما خوش­بخت ­ترند و بر خوش­بختی فرضی یا واقعی­شان غبطه می­خوريم.

همه ما انسان­ ها به ­دنبال يافتن خوش­بختی هستیم و در پي­ آنیم تا بالاخره روزی به ­چنگ­ش آوریم. اغلب براین باوریم که بايد تا حد امکان خوش­بخت زیست و  درواقع رسيدن به ­آن­­را وظیفه­ خود مي­دانيم، اما خوش­بختی چیزی بیش از یک تعهد و تمایل شخصی و فراتر از یک تکلیف اخلاقی­ است. خوش­بختی تنها به­ دلیل وقایع خوب و مثبت زندگی ایجاد نمی­شود، بلکه این خود انسان است که می­تواند نقش قابل ملاحظه­ ای در وقوع اتفاقات خوب داشته باشد. با توجه به ­­راه­ هاي مناسب رسيدن به ­خوش­بختي گفتنی ا­ست:«تلاش شخصي براي به­­­ وجود ­آوردن وقایع مثبتی­ که فكر­ می­کند توانایی رسیدن به­ آن­را دارد يكي از سریع­ترین راه­ هاي احساس خوش­بختی و شاید بخشی از آن باشد».

البته این­ کار نياز به مهارت دارد و به ­سادگی به­­ دست نمی ­آید. جرقه ­های خوشحالی هرچه باشد، فرصت­ هایی به ما می­دهد که از موارد هرچند کوچک، خوشحالی­ های بزرگ بسازیم. وقتی به نسبت تجارب بد، بیش­تر­ با تجربیات خوب و مثبت روبرو می­شویم، بدون شک خود را خوش­بخت­ تر می­دانیم. همان­طور كه گفته شد؛ احساس خوش­بختی بستگي به سن، جنس، تحصیلات، پول و موقعیت اجتماعی ندارد؛ بلکه امری اکتسابی، روانی و درونی­ است.

خوش­بختي در تملك لحظه ­هاي جاري عمرمان و گستردن سفره هر دقيقه در پهناي زمان است؛ نه در طول آن. خوش­بختي در احساس رضایتمندی از خویش است. زندگی همواره پر از چالش است. بهتر است این واقعیت را بپذیریم و تصمیم بگیریم که با وجود همه­ مسایل، شاد زندگی کنیم. به خیال­مان می­رسد که زندگی، همان زندگی دل­خواه، زمانی شروع می­شود که موانع سر راه­مان کنار بروند؛ مشکلی­ كه هم­ اکنون با آن دست و پنجه نرم می­کنیم حل شود؛ کاری که مشغول آن هستیم تمام شود، بدهی­ های­مان را پرداخت کنیم؛ فارغ ­التحصیل شویم؛ ازدواج کنیم؛ خانه بخریم و… بعد از آن زندگی ما، زیبا و لذت­بخش خواهد شد. بعد از آن­که همه­ این­ موارد را تجربه کردیم، تازه می­فهمیم که زندگی همین چیزهایی بوده که ما آن­ ها را موانع می­شناختیم. (انسان مي­تواند با داشتن هزارگونه مشكل بازهم خوش­بخت باشد).

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید

6 دیدگاه

  • درود بی پایان خدمت استاد عزیز و نمونه
    این را باید از طلا نوشت که فرمودید:خوشبختی یعنی احساس رضایتمندی از خویش
    وقتی فردی از هر کاری که انجام میده در زندگیش چه در حق خودش و یا بقیه و باعث میشه از انجام حس خوبی داشته باشه و خشنود باشه و دیگرانا هم خوشحاال کنه همین یعنی خوشبختی.

  • سلام.زیبا نوشتید استاد.اما نمیدونم چرا نمیتونم این مهارت را در خودم ایجاد کنم و حتی به نقطه ای از بدبینی رسیدم که اطرافیانم را هم آزار میدم و دائم افکار منفی دارم.باید چیکار کنم؟

  • پس به دیده شما خوشبختی امری اکتسابی است،اما چگونه میشود به ان دست پیدا کرد?چه مهارتهایی برای کسب کردنه خوشبختی وجود دارند?لطف میکنید اگر پاسخگو باشید

    • بحث مفصل و طولانی است و نیاز به آموزش کلاسیک دارد یعنی باید در کلاسهای تحلبل رفتار متقابل اینجانب شرکت کتید ولی در یک کلام مبرای یک راهکار سزیع و میانبر بهتر است کتاب یک نفس زندگی اینجانب را مطالعه فرمایید.