خانواده

سلب خودباوری فرزندان

سلب خودباوری فرزندان - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

سلب خودباوری فرزندان

بعضي از پدر و مادرها براي فرزندان­شان از آينده يك مترسك ساخته‌اند و سرکوفت آن ­را مثل چماق توی سر بچه‌­ها می­زنند، مدام آن‌ها را سرزنش کرده و تذکر می­دهند؛ غافل از این‌ که لحظه‌های­ حال زندگی­شان را خراب می­کنند؛ به‌­راستی چرا این دقايق برگشت­ ناپذیر و این نعمت قادر متعال را به­­ راحتی تلف­ می­کنیم؟ ارزش انسان­‌ها را نمره‌ی مدرسه تعیین نمی­کند. فرزندان ما باید نسبت به خودشان احساسی خوب پیدا کنند، آنان باید به خودپنداره و خودباوری از خود دست بیابند، باید اعتماد به نفس و اراده و شهامت رویارویی با مشکلات زندگی را به دست آورند.

چرا اجازه نمي­دهيم و ياد نمي­گيريم که، بچه­‌هاي­مان باید از هماني­ كه هستند، از وجودشان و اوقات خوب­شان لذت ببرند؟ مگر آرامش نمی‌خواهیم؟ به اطرافيان خود نگاه كنيم، آیا دوست ­داريم فرزند ما (دختر يا پسر) وقتي بزرگ شد، فردی درس خوانده با هزار­ گونه مشكل رواني و رفتاري باشد يا شخصی سالم و متعادل و سرشار از اعتماد به نفس، همراه با آرامش درونی؟ این همان نکته­‌ی اصلی ا­ست که نگرانی‌های بی‌مورد درباره فرزندان آرامش را از ما می­گیرد و جزو نگرش‌های نادرست انسان به زندگي­ است.

کودکان و نوجوانان به­ طور فطري نسبت به بزرگ­ترها از آرامش بیش­تری برخوردارند، اما پدر و مادرها با فشارهای نامناسب درسی، تحصیلی، اجتماعی و درک نکردن افکار و خواسته‌های آن­ها و شرایط روانی­‌شان، ناخواسته آرامش ذاتی فرزندان­ خود را سلب می‌کنند؟

در علوم اجتماعی از این موضوع با ­عنوان اختلاف نسل­‌ها یاد می­شود. تفاوت دیدگاه پدر و مادر با دختر و پسر نوجوان منجر به رشد عنصر بی‌­اعتمادی و ضعف اعتماد به نفس در آنان می‌گردد. سخت­گیري‌های اغلب بی‌مورد، شک­ کردن‌­های نابجا، یا در شکل نادرست آن آزادی‌های افراطی، روابط بدون نظارت، بی‌توجهی مطلق و صمیمت‌های غیرضروری می­گردد. در هر دو وجه­ آن (چه افراط و چه تفریط) زمینه‌ساز پا گرفتن رابطه‌ی ناسالمی با فرزندان و سلب آرامش روانی از آن­‌ها می­شود؛ در حالی­ که آشنا بودن با روش‌های تربیتی و علوم اجتماعی صحیح، ما را از افتادن در ورطه­ افراط و تفریط با فرزندان و تحت فشارهای بی‌مورد گذاشتن‌شان یا آزادی‌های بی­قید و شرط دادن به آن‌ها، نجات می­دهد. بالا بردن سطح آگاهی، دانش و شعور اجتماعی کمک بسیار بزرگی به جلوگیری از پدید آمدن این معضل و  بحران است.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید