خانواده

هنر گفتگو

هنر گفتگو - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

همه ما در مسیر زندگی با مشکلات زیادی روبرو می­شویم؛ مشکلات مالی، خانوادگی، شغلی، عاطفی و… ولی اگر تنگ نظری، نکته­ سنجی، بدبینی، استبداد رای، و دیگر صفات منفی در کانون خانواده حاکم باشد به همه­ اعضا آسیب وارد می­کند، و به سرزنش، توهین، تحقیر و هتاکی به یکدیگر منجر می­گردد. برای رفع هر مشکل و رسیدن به خواسته و نیازی که منافع شخصی و خانوادگی ما را در برداشته باشد، بهترین کار برای حل اختلاف، یافتن راه­حل، و یا رسیدن به توافق، در محیط­ های خانوادگی سازوکار گفتگو و مذاکره است، گرچه به نظر کاری سخت و مشکل برسد و نیاز به صبر و حوصله و تحمل و گذشت زیاد داشته باشد. ولی مهم این است که در مقایسه با راه­های دیگر در همه­ عرصه ­ها کم هزینه­ تر است.

یادگیری مهارت­های ارتباطی صحیحِ دوطرفه بین زن و شوهر و سرشار کردن فضای زندگی از حسن تفاهم و نظر برای حل مسایل از راه گفتگو، راه ­گشای گذر از سختی­ های پیش­ روست. بروز حجم بالایی از احساسات ما، همانند خشم، نفرت، كينه، عشق، محبت، احترام و… در كلام و زبان خلاصه مي‌شود. در اغلب موارد اگر احساساسات از طريق كلمات منتقل نشود، ديگران هرگز متوجه آن احساس به خصوص نمي‌شوند. در اکثر خانواده­ ها به علت ضعف آموزش و مهارت گفتگو که از دوران کودکی به آن توجه کافی و لازم نمی­گردد، اغلب افراد چه زن و چه مرد در مواجهه با چالش­های مختلف که در زندگی با آن روبرو می­گردند، دچار استیصال شده، دست و پای خود را گم کرده، و یا از روی ندانم کاری به خشونت، قهر، تخریب، توهین و دیگر روش­های انفعالی روی می­آورند.

یادگیری هنر گفتگو و مذاکره در کانون خانواده بین زن و شوهرها، و استفاده از تمامی ظرفیت­های ذهنی یکدیگر برای رسیدن به یک توافق و تفاهم در موارد اختلافی دو جانبه است. درحقیقت رویکرد گفتگو در تعاملات خانوادگی (بین زن و شوهر) نرخ بسیاری از اختلافات زناشویی را پایین می­آورد. آن چه مسلم است بسیاری از افراد به واسطه­ عدم آشنایی با ادبیات و فنون گفتگو، هنگام بروز مشکلات به سادگی در دام تقابل و رویارویی و حتی خشونت و پرخاش و دیگر روش ­های زورمدارانه می­افتند.  تجربه بشری نشان داده هنگام رودررو شدن انسان­ها کاربردی­ ترین و قدرتمندترین ابزار برای حل و فصل اختلافات، کدورت­ ها، بازکردن گره‌های عاطفی و احساسی، یافتن راه ­حل وامثالهم، گفتگو و مذاکره است.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید

2 دیدگاه

  • با سلام.دیدگاهتون را قبول دارم جناب دکتر فقط نوع برخورد و بیان و نوع صحبت کردن را هم آموزش بدید به ما.تشکر از لطف وسیعتون.

  • استاده گرانقدر از این مطالب این موضوع برام به استنباط رسیده که گفتگو بهترین کار است<هر فردی قبل از تشکیل زندگی مشترک باید دوره های خاص روش های مذاکره وتحلیل رفتار متقابل را ببیند و حدالامکان مشکلاتش را با خویشتنه خویش رفع کند…