خانواده

جایگاه فرهنگی خانواده

جایگاه فرهنگی خانواده - دکتر افشین طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

مطالعات دانشمندان نشان داده برای جلوگیری از گسترش آسیب­ های اجتماعی تنها باید بنیان خانواده را استحکام بخشید. مادران و زنان به ­عنوان کارگردانان اصلی این میدان می­توانند تاثیری شگرف بر بستر مناسب تربیت و پرورش داشته باشند. حضور زنان در محوریت خانواده واجبی کفایی است خانواده ­هایی که از این نعمت بی­ بهره ­اند آسیب­ های زیادی بر آنان وارد می­شود. زنان در مدیریت فرهنگی خانواده جایگاهی تعیین کننده دارند. فرهنگ در کانون خانواده توسط مادران شکل می­گیرد از آن­جایی که مادران نقش مهمی در شکل ­گیری و به ­وجود آمدن باورهای فرهنگی و ارزشی انسان دارند، که به ­سختی قابل تغییر است، در نتیجه این ایفای نقش کلیدی، مسئولیتی خطیر را به­ طور بالقوه بر دوش آنان قرار می­دهد.
اولین معلم هر انسان مادر اوست. مادران می­توانند با تدبیر و درایت درهای بهشت را به روی فرزندان باز کنند و یا دروازه­ های جهنم را. از طرفی تقویت پیوندهای خانوادگی باید متناسب با فرهنگ و باورهای جامعه باشد. متاسفانه شبیخون­ های فرهنگی غربی؛ معضلات، مشکلات و آسیب­ های جدی را به ساختار و شاکله خانواده­ های ایرانی وارد کرده است. بالا بردن سطح آگاهی، دانش و اطلاعات و شناخت معضلات فرهنگی، تعارضات و دوگانگی هایی که به ­واسطه­ تضاد و برخورد فرهنگ غربی با فرهنگ بومی در جامعه­ ما ایجاد شده، می­تواند به حل این مشکلات و ناهنجارهای اجتماعی کمک کند.

ممکن بوده درگذشته بنیان خانواده را با ساز و کارهای ساده ­تری به خوبی مستحکم نگه داشته، ولی امروزه درنتیجه­ پیشرفت­ های تکنولوژیک، رشد تحولات اجتماعی، پیچیده شدن روابط اجتماعی؛ ساز و کارهای کهنه گذشته کارایی خود را از دست داده و پاسخگوی حل معضلات و مشکلاتی که خانواده ها با آن دست به گریبانند، نیست.

ازاین­رو زنان و مادران نیاز به آموزش و ارتقاء سطح آگاهی ­های خود، متناسب با اطلاعات روز دارند. کنار گذاشتن باورهای سنتی و راه­ کارهای کهنه و فرسوده که فاقد پتانسیل لازم برای تربیت می­باشند یکی از اقدامات واجب و رویکردی به ­جاست.

در این راستا توجه به آموزه ­های صحیح قرآنی و استفاده از مخزن غنی مکارم اخلاقی اسلامی؛ فضای خانواده را به سمت و سویی درست سوق می­دهد. می­توان عنوان کرد که بروز برخی آسیب­ ها و ناهنجاری­ های اجتماعی در خانواده­ ها به­ دلیل عدم اطلاع صحیح مادران و پدران از آموزه­ های دینی و نداشتن باورهای عمیق مذهبی به وجود می­آید، معضلاتی مانند؛ خودکشی، اعتیاد، روابط غیراخلاقی و…

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید