اجتماعی

شکر نعمت

شکر نعمت - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

شکر نعمت :

سپاسگزاری همان تشکر کردن و حق‌شناس بودن است که به ما احساس آرامش مي­دهد. این حس مسوولیت و سپاس چه در برابر پروردگار، چه پدر و مادر، استاد و بزرگترها باشد، چه شکر آن نفسی که می­کشیم و دَمی که بر می‌­آوریم، فرقی ندارد؛ تشکر کردن یعنی رضايت قلبي از امر پيش­ آمده، يا آن­چه كه داريم.

شکرکردن و سپاس­گزار بودن کار سختی نیست. ما بدون وجود اطرافیانمان­ ­هیچ ­چیزی نیستم. اگر فکر کنیم هركاري را خودمان انجام داده‌ايم و کس دیگری تا به ­حال برای ما قدمي برنداشته است، سخت در اشتباهیم و در اصل چشم­‌مان را بسته‌­­ایم. اگر برای دیگران کاری انجام می­دهیم توقع سپاس­گزاری و قدرشناسی نداشته باشیم. هدف را اول رضایت خدا و دوم احساس خشنودی خاطر خود در نظر بگیریم که به ­دلیل فداكاري و كمك، به ­ما دست می­دهد.

نمی­توانیم شکرگزار باشیم؛ چون به­ طوركلي درک نکرده­‌ایم که زندگی چه چيزهايي به ما داده است یا چه­ چیزهای با ارزشی داریم؟ این سوال‌ها و نمونه­‌های مشابه آن در ذهن تک تک ما به­ صورت نهفته یا آشکار وجود دارد و متأسفانه هنگامی­ که به غُُرغُر کردن مشغولیم، قدر موهبت‌هایی که زندگی به ما ­داده یا برای ما آماده ساخته را نمی‌فهمیم؛ تنها به­ نداشته‌هايمان می‌اندیشيم و احساس کمبود، نداری و عجز می­کنیم.

گاهی متوجه نیستیم که چه چیزهایی داریم؛ پس باید کمی وقت بگذاريم و به بررسی، نگرش و مطالعه­ همه جانبه­ زندگی خود بپردازیم؛ بعد از آن که فهمیدیم از چه ویژگی­‌ها و نعمت­‌هایی در تمام موقعیت‌های زندگی برخوردار بوده‌­ایم، ارزش تمام زحماتی که دیگران برای­مان کشیده‌­اند را درك می­كنیم. عمیق شدن در زندگی باعث  می­شود تا بفهمیم چه اندازه زندگی ­ما توسط محبت‌های دیگران پربارتر شده است.

دیگران باید بدانند که چ­قدر سپاسگزار آن­ها هستیم. بعضی اوقات قدردان کسی هستيم که کاری برای ما انجام داده است، اما از گفتن آن ابا می­کنیم؛ در صورتی ­که می­توانیم با رفتار خود به­ او نشان دهيم تا بداند ارزش محبتی که در حقمان کرده است، را می­فهمیم، باید تشکر کردن را یاد بگیریم؛ حتا برای کار کوچکی که کسی برای­ ما انجام می­دهد.

«كسی ­که مدیونش هستید، نباید برای شما فردی عادی در میان دیگران باقی بماند؛ بلکه باید شخص ویژه­ ای بشود؛ مانند چیزی که مقدس است». (آلبرات شوایتزر- پزشك بشردوست برنده جايزه نوبل)  

قدرشناسی و سپاس يعنی­ برای حمایت‌هاي زیادی که از ما مي­شود، چشمان­مان باز است؛ به ­این روش شادي بيش­تري در زندگی خواهيم داشت. صبح كه از خواب برمی­خیزیم، اگر به­ خاطر زندگی­، خانواده­، خانه­، دوستان، صبحانه­، سلامتي­ و روز تازه از خدا تشكر كنيم و روزهای بعد از آن­ هم به همین­ گونه شکرگزار باشیم، انصافاً آیا صفا و آرامش بیش­تری نخواهیم یافت؟

تشکركردن از خدا (شكر) موجب آرامش انسان می­شود. هر بار که می­گوییم « خدایا شکرت»، درحقیقت خاطر نشان می­سازیم که آن­ چه دارم را می­پذیرم و آن­چه که باید را یاد مي­گیرم. منشأ آرامش ذهن، تمرکز  بر موهبت‌هایی­ است که از آن­ها بهره‌مند شده‌ایم، نه آن­چه نصیب‌مان نشده است.

اگر به­ دنبال آرامش واقعی ذهن هستیم باید حس سپاسگزاری داشته باشیم و نکته­ اصلی این است که هر صبح شکرگزار از خواب برخیزیم. اگر منتظر بهتر شدن اوضاع زندگي­ هستيم، مطمئن باشیم هرگز این­گونه نخواهد شد؛ مگر خودمان تلاش كنيم. زندگی ما همینی ا­ست که در این لحظه جاری ا­ست و وجود دارد و امروز همان فردایی بود که دیروز به فکرش بودیم و برای آن ­نقشه می­کشیدیم

به سه خصوصیت خوب همسرتان و هم چنين سه كار مثبتی که او در یک سال گذشته برای­تان انجام داده است، فكركنيد؛ همین فکر را در مورد پدر، مادر و فرزندان­ نیز انجام دهید. مطمئنم آن­قدر جنبه‌هاي خوب و مثبت در آنان پيدا خواهيد كرد، كه خودتان هم متعجب ­می­شويد. معمولا با غريبه‌ها مودبيم، اما در خانه با آن­ها كه دوست­شان داريم، تند و بد حرف مي­زنيم. با غريبه‌ها مهرباني مي­‌كنيم، ولي با ­نزديكان­مان پرخاش. يادمان مي­رود، در مواقع سختي و غم همين كساني­ كه با آن­ها تندخويي و بدرفتاري كرده­‌ايم به­ داد ما مي­رسند و در كنارمان مي­مانند و بيش از ديگران كمك­مان مي­كنند.

به ­­دو موقعیت در زندگی­ات فکر کن که گويي ناگهان در آسمان باز شد، رحمت الهی به­ رویت باریدن گرفت و فرشته‌­ها برایت معجزه­ کردند… هان؟… یادت ­آمد؟… يادت­ هست از خوشحالي می­خواستی پرواز کني؟… فقط گفتی خدایا شکرت؟… ولی تو وظیفه داری به دور و بری‌های خودت، به­ کسانی­ که دوستت دارند؛ به تو عشق می­ورزند و مواظب تو هستند، توجه كني و از آن­ها قدردانی و تشكر نمايی. خدای بزرگ منتظر است تا ببیند تو چقدر به ­بنده­‌های دیگرش که اسباب راحتی و آسایش تو را فراهم مي­‌کنند، احترام­ می­گذاری­ و چه اندازه به­ آن­ها محبت می­کنی. به اطرافت نگاه کن؛ ببین از چه­ کسانی باید تشکر کنی. تا دیر نشده لبخند بزن؛ فرشته­‌های الهی چشم ­به­ راه‌اند تا دوباره برایت معجزه‌ای فراهم کنند.

لبخندبزن، تشكركن، محبت ­كن

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید