اجتماعی

ایمان مذهبی

ایمان مذهبی - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

ایمان مذهبی :

مطالعات جامعه­ شناسان و کارشناسان فن، در همه جای دنیا، نشان داده؛ انسان‌هایی که باور و ایمان مذهبی دارند و به خدای یکتا معتقد هستند (کلیه پیروان ادیان ابراهیمی)، برای خودشان حریم و چارچوب‌های اخلاقی و خطوط قرمزهایی قایل‌اند و سعی می­کنند از آن خطوط خارج نشوند و پایبند اصول اعتقادی محکمی می­باشند که معمولا از آن عدول نمی­کنند، درنتیجه در رویارویی و برخورد با ناملایمات و سختی‌ها و مشکلات چون آنان را تلاطمات زندگی و حکمت­‌های خداوند می­دانند برخوردی راحت­تر و منطقی­ تر دارند.

انسان­های مومن همه چیز را خواست خدا و در ید قدرت او (خداوند) می­دانند و خود را تسلیم در برابر اراده حق. و هر واقعه­‌ای، اتفاقی و مصیبتی را دارای حکمتی برآمده از اراده حق­ تعالی دانسته و به­ دنبال چرایی وقایع نیستند. همین موضوع بسیار سبب آرامش آنان است.

ولی کسانی که به خداوند و روز جزا معتقد نیستند و برای همه چیز منشا مادی قایل می­شوند. در برابر هر اتفاق و حادثه و پیش­ آمدی یک علامت سوال و چرا می­گذارند و همین موضوع؛ به­ دنبال علت و معلول گشتن‌ها، آنان را وارد وادی و گردونه­ بی­‌فرجام و بی‌پاسخی می­کند، که جز اضطراب و استرس فراوان و عدم آرامش حاصلی ندارد.

از طرف دیگر اعتقادات عمیق، صحیح و اصولی مذهبی، نوعی هرم و سپر حفاظتی، برای فرد و انسان درست می­کند چه زن – مرد – جوان – پیر فرقی ندارد، آنان در مواجهه و برخورد با ناهنجاری­‌ها – خلاف‌ها و زشتی­‌هایی که در جامعه وجود دارد، می­تواند انسان را هم­چون واکسن در برابر ویروس­‌ها و میکروب‌ها حفاظت کند.

وقتی کسی ایمان قوی داشته باشد در برخورد با مسایل غیراخلاقی و زشت و ناپسند یا هنگام حضور در جمعی که رفتارهای غیراخلاقی دارند هیچ نگرانی نداشته یا افراد خانواده نگران آسیب دیدن او نیستند. چون خود فرد الگو و پتانسیلی قدرتمند است و انرژی که از او متصاعد می­گردد بر روی دیگران نیز تاثیر می­گذارد. یعنی افراد فرومایه به­ واسطه­ انرژی و پتانسیل فرد مذهبی شرم حضور پیدا می­کنند و دست از کار خلاف می­کشند.

در برابر فردی مذهبی با ریشه‌های عمیق و اعتقادی، افراد سُست اراده و خلافکار دچار تزلزل و خجالت می­شوند. و هیچ احتیاجی به مقابله نیست. در برابر خورشید تاریکی زایل می­گردد. چون پایه و اساس مذهبی بر روشن­گری و مثبت­ اندیشی است از این­رو به ­راحتی می­تواند الگوهای منفی­‌نگری را به مثبت‌اندیشی تغییر دهد.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید