روانشناسی

ترس مانعی برای موفقیت

ترس مانعی برای موفقیت - دکتر طباطبایی
نوشته شده توسط افشین طباطبایی

ترس مانعی برای موفقیت:

 هیچ‌کس هم نمی‌تواند وجود آن را انکار کند. در زندگی خودتان در سال‌های اخیر چند بار عامل باز دارنده ترس مثل دیواری سد راه‌تان، یا مثل زنجیری دست و پای‌تان را بسته است. ترس ویروس و عنصر تخریبی اعتماد به نفس است، هرچه قدر اعتماد به نفس به‌عنوان نیرویی مولد و قدرتمند ما را در رسیدن به خواسته‌هامان به حرکت وا می‌دارد. برخلاف آن ترس به‌عنوان عاملی بازدارنده همچون شن‌زاری حرکت ما را کند و بعضاً متوقف می‌نماید. به عبارتی بهتر، ترس از شکست و این‌که مبادا اشتباه ‌کنیم و درمانده‌ شویم در واژه‌های نمی‌توانم  –  نمی‌شود –  نمی‌گذارند تبلور عینی می‌یابد.

ترس از شکست بزرگترین مانع و سد در دستیابی به موفقیت محسوب می‌گردد. سمبل نمادین آن در جملات و واژه‌هایی که افراد به‌کار می‌برند به چشم می‌خورند: نمی‌توانم، نمی‌شود، نمی‌گذارند. این‌ها در‌حقیقت موانعی هستند که به‌طور مجازی در برابر خودمان، در گام‌های پیش روی‌مان بنا می‌کنیم. چه اندازه استعداد در دنیا به واسطه‌ی ترس و عدم خودباوری افراد هر روز هر ساعت تلف می‌شوند. ترس از شکست به دلشوره و نگرانی و اضطراب هم می‌انجامد. شاید ترس از شکست به دوران کودکی و پیام‌های دریافتی از پدر و مادر بازگردد، عشق و محبت‌های شرطی که اگر مطابق میل‌شان بودیم ما را نوازش می‌کردند وگرنه…

ترس از طرد و منزوی شدن ریشه در دوران کودکی دارد

اگر ما کار مورد نظر والدین را انجام می‌دادیم از آنان تایید و نوازش می‌گرفتیم، اگر نه عتاب و سرزنش می‌شدیم. حالا هم در بزرگسالی، ترس درونی که ماحصل دودلی‌ها و شک‌های کودکی است، باعث می‌گردد از دست زدن به کارهای تازه روی گردانیم و جرات عمل نداشته باشیم.

چاره کار تنها حذف عامل ترس، غلبه یا حداقل تعامل با آن است. اولین قدم هم شناخت ریشه‌های پدید آمدنش: شک و تردید و کمبود اعتماد به نفس و تزلزل اراده است. برای همه‌ی عوامل بازدارنده پیشرفت و موفقیت و در یک کلام حرکت رو به جلو به اعتماد به نفس احتیاج داریم و طبق مطالعات و پژوهش‌های دانشمندان می‌توان اعتماد به نفس خود را افزایش و ارتقا داد یعنی امری آموختنی و اکتسابی است. کاری که مردان و زنان بزرگ در طول تاریخ انجام داده‌اند و با درس گرفتن از زندگی آن‌ها و الگو‌برداری از رفتار و عملکردشان می‌توانیم به مقصود خود نزدیک شویم. به شرطی که سکان هدایت کشتی اعتماد به نفس خود را با قدرت به دست گیریم.

درباره نویسنده

افشین طباطبایی

افشین محمدباقر طباطبایی. نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی - روانشناختی - مشکلات جوانان. مربی مثبت‌اندیشی. شعار او این است: رهبر ارکستر زندگی خود باشید

دیدگاهتان را بنویسید